joi, 13 ianuarie 2011

PREMISE NLP


Harta nu este teritoriul

   Tu ai propriul mod de a intelege lumea din jur. Perceptia ta nu inseamna ca aceasta este si realitatea. Nu poti avea intotdeauna toate informatiile, la fel cum pe o harta nu gasesti cele mai mici detalii. Harta ta este mai degraba reprezentarea ta asupra realitatii, decat realitatea in sine.
   Tu creezi acesata harta prin filtrarea informatiilor cu ajutorul simturilor, limbajului, credintelor si valorilor, precum si prin intermediul experientei tale.

Respecta hartile celorlalti despre lume

   Daca doresti sa comunici eficient, este bine sa-ti dezvolti o anume curiozitate (interes). Tinand cont ca fiecare persoana are propria harta, cine decide care este cea corecta si care nu? O anume stare de curiozitate eficienta iti va permite sa obtii informatii despre harta celeilalte persoane, fapt care te va ajuta sa creezi raport, sa comunici si sa influentezi.    Totodata aceasta include respectul pentru hartile celorlalte persoane. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii de acord, dar este util sa intelegi.

Continutul mesajului tau este raspunsul pe care il primesti

   Daca iti asumi responsabilitatea pentriu mesajul pe care il transmiti, aceasta iti confera controlul asupra procesului si rezultatelor. Adesea oamenii comunica parerea pe care o au despre ceva si apoi ii invinovatesc pe altii sau imprejurarile daca nu sunt intelesi. Daca vrei sa detii controlul asupra succesului tau, asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce comunici - daca nu primesti raspunsul dorit, incearca sa explici altfel.

Daca este posibil pentru un om este posibil si pentru altii

   Tu detii toate resursele necesare pentru a face schimbari in viata ta! In situatiile in care lupti ca sa obtii ceva, nu inseamna ca nu ai resurse interne, ci ca tu esti intr-o situatie fara resurse. Pentru a-ti promova succesul este esential sa dezvolti starile cu resurse. Tu poti realiza orice ai hotarat- doar ca unele lucruri cer mai mult timp decat altele. Atunci cand iti dedici viata realizarii aspiratiilor tale, asigura-te ca verifici si consecintele.

Nu exista esec, ci numai feedback

   Chiar si daca nu ai obtinut rezultatul dorit, tu totusi ai obtinut un rezultat. Foloseste feedbackul ca sa explorezi ce anume poti face diferit pentru a obtine rezultatul pe care il vrei. Intreaba-te: “Ce pot invata de aici?” si “Ce pot face altfel/in alt mod?” Concentreaza-te asupra solutiilor si nu asupra problemelor.
Esecul exista doar ca si stare, ca si perceptie.

Mintea si trupul sunt parti ale aceluiasi sistem

   Modul in care gandesti are un impact direct asupra fizilogiei tale. Daca gandurile te intristeaza, corpul tau va reflecta aceasta. Daca gandurile te fac fericit, corpul tau va reflecta aceasta. Gandirea negativa tinde sa provoace stres, blocand astfel fluxul energetic.   Tot mai frecvent se constata ca bolile grave pot fi cauzate de acumularea de stres. Este bine asadar sa facilitezi fluxul energetic gandind pozitiv.

Orice comportament are o intentie pozitiva

   Alegerile pe care le faci sunt cele mai bune alegeri cu resursele disponibile in acel moment. In mintea ta, alegerea pe care o faci are o intentie pozitiva, chiar daca altii pot sa nu o vada la fel.

Persoana cu cea mai mare flexibilitate va controla sistemul.

   In gandirea sistemica, acest lucru este cunoscut drept  “Legea varietatii necesare”.
   Flexibilitatea gandirii si a comportamentului iti va conferi avantajul intelegerii hartilor realitatii altor persoane, va va permite sa construiti raporturi si sa obtii rezultate. Daca esti fixist si rigid, poti crea o situatie de impas in care nici un rezultat dorit nu este atins si in care numarul persoanelor cu care poti construe raport este redus. Flexibiltatea nu inseamna sa dai frau liber oricarei idei, ci sa fii capabil sa te adaptezi si sa conduci prin gandirea si comportamentul tau. Inflexibilitatea inseamna rigiditate in gandire, idei fixe, si  “un singur mod de a face lucrurile”.

Daca intotdeauna faci ceea ce ai facut intotdeauna...intotdeauna vei obtine acelasi rezultat

   Programarea inconstienta te face sa repeti anumitea patternuri (sabloane/ modele), chiar daca esti constient ca ele nu functioneaza. Pana ce nu inveti sa iti reprogramezi gandirea, este putin probabil ca rezultatele tale sa se schimbe.

Tu nu esti identic cu comportamentul tau

   Comportamentul tau este un lucru pe care il faci tu si caruia ceilalti oameni ii dau sens. Cu alte cuvinte, oamenii dau propria lor interpretare comportamentului tau, folosind drept unitate de masura propria harta despre realitate. Exista sanse ca interpretarea lor sa fie “virusata”. Oamenii de succes nu uita sa vada si dincolo de comportament, in interactiunea pe care o au cu cei din jur.

Perceptia ta este realitatea ta

   Harta ta despre realitate este creata de modul in care percepi lucrurile. Perceptia ta asupra unei situatii va fi diferita de cea a celorlalti. Intrucat nu este posibil ca doi oameni sa aiba aceeasi experienta, exista foarte putine adevaruri universale.

Ai responsabilitatea mintii si deci si a rezultatelor tale

   Totul incepe cu un gand. Daca detii controlul asupra gandurilor tale, detii controlul asupra comportamentului tau si deci si asupra rezultatelor.

Rezistenta este un semn al lipsei de raport

   Dupa ce te-ai straduit sa construiesti un raport cu oamenii poti sa devii lider si sa-i conduci la un rezultat win-win (castig- castig). Daca raportul este absent, vor aparea semne ale impotrivirii. Aceasta se poate manifesta de exemplu prin posturi corporale nepotrivite, sau prin aceea ca, in timp ce tu vorbesti, oamenii continua sa faca ceea ce au facut inainte, deci nu sunt atenti la tine. In cazul lipsei de raport, este improbabil sa se obtina rezultate win-win.

Nu poti sa nu comunici

   In anul 1960, profesorul Albert Mehrabian a studiat eficienta comunicarii verbale si a ajuns la urmatoarele concluzii statistice:
·         7% din mesaj se transmite prin cuvintele rostite;
·         38% din mesaj se transmite prin modul in care sunt rostite cuvintele;
·         55% din mesaj se transmite prin limbajul corpului si expresia faciala
   Desi aceste date statistice sunt aproximative si neadevarate atunci cand se vorbeste la telefon, ele evidentiaza importanta expresiei faciale, a limbajului corpului si a tonului vocii in procesul de comunicare. Orice ai face, chiar si daca iti vezi linistit de treaba, comportamentului tau i se poate atasa un sens.

Ai toate resursele de care ai nevoie ca sa te schimbi

   Faptul ca tu crezi acest lucru te va ajuta sa te ajuti in gasirea resurselor de care ai nevoie ca sa faci schimbari care iti vor fi benefice.


Niciun comentariu: