sâmbătă, 8 ianuarie 2011

NEVOIA DE BASM

Copii,

    Daca ati visat cu Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana, atunci nu va veti lasa convinsi in ruptul capului de adulti, cum ca lumea este alta si adevarul nu este asa cum il vrem.

    Dar copiii stiu ei ce stiu. Undeva in adancul sufletului, copiii inteleg mai bine ca adultii ca pestisorul din acvariu este fermecat, iar adultii nu au timp sa observe cum face cu ochiul cand altii nu baga de seama.

    Pun pariu ca multi dintre voi sunteti incredintati, dupa cum sunt si eu, ca in Soare, in pietre sau apa, haladuiesc pitici, spirite minuscule care sunt facute dupa chipul si asemanarea noastra: gandesc si simt ca noi. Daca se intampla sa nu intelegem graiul Soarelui, al pietrei sau al apei, inseamna ca nu ne potrivim cu gandurile lor. Toti copiii asteapta, pe drept, ca toate cele sa vorbeasca pe limba lor, sa-si puna aceleasi intrebari care muncesc capsoarele mici.

    Pe ordinea de zi se pot gasi intrebari legate de cele mai extraordinare intamplari din viata unui copil, intrebari la care acesta cauta raspuns. Asa ca, respectabili adulti, curiosi de aceste randuri, va asigur ca un copil mediteaza serios asupra intrebarilor pe care si le pune. Si daca ii ziceti, intr-o doara, ca ii veti raspunde altadata, va fi o dovada ca ati uitat ca a fi copil inseamna a sti ca "altadata" nu exista. Exista numai "acum" sau "imediat" si "pe loc".

    Ati inteles, cu mic, cu mare, de ce o Lume intreaga de copii cred in basme? De ce au nevoie de ele? De ce sunt rugati parintii, sau, simplu, de ce se asteapta de la ei sa povesteasca si sa repovesteasca copiilor, seara de seara sau, ma rog, cand s-o nimeri, basme?


Niciun comentariu: