Marile aventuri
Prin insasi pozitia sa pe prima pagina a caracterelor umane, tipul Berbecului este, dintre toate tipurile zodiacale, cel mai putin diferentiat, cel mai brut, cel mai simplu.
Astrologul Cyrille Wilczkowski l-a explicat foarte bine. Il prezinta drept ,,un suflet copilaros care nu cunoaste dedublarile si complicatiile sufletului adult; un suflet dintr-o bucata, care se daruieste total, reactioneaza total in prezenta oricarui fenomen exterior si asculta total de orice impuls interior. La el, ca la orice copil, de altfel, hotarul dintre dorinta si actiune va fi aproape inexistent iar visul se va confunda adesea cu realitatea. Va fi incapabil de siretenie si de calcul. Actele sale vor fi caracterizate de sinceritate si spontaneitate. Sentimentul cel mai generos si capriciul cel mai naiv vor alcatui, pe acelasi plan, imperative absolute. Ca si copilul, nu va cunoaste alt trecut decat trecutul imediat. Va trai orientat spre viitor, ale carui amenintari nu va fi in stare sa le masoare. Va face cu greu distinctia dintre posibil si imposibil. Nu va avea simtul proportiilor si al relativitatii. Orice indispozitie prezenta va capata la el un caracter exagerat si insuportabil. Se va speria si de o umbra si nu va intelege pericolele reale. Ca sa fuga de angoasa imprecisa a clipei, se va lansa in aventura cea mai nebuneasca, deoarece va impodobi viitorul cu un prestigiu miraculos, iar dinamismul sufletului sau vesnic tanar il va proiecta permanent spre cucerirea necunoscutului.
Un "primar"
Aceasta frumoasa creionare ne introduce in esenta personajului care este formata, in primul rind, dintr-o functie pe care caracterologii o numesc primaritate.
Psihologul Paulhan o reliefase deja sub numele de prezentism, care indica, dupa el, o predominanta excesiva in spiritul starii prezente. Aceasta gatuire a emotiei in actual, in moment, in prezent are diferite consecinte sub aspect caracterologic: entuziasm momentan, acces de manie, exagerare, tendinta pentru extreme, versatilitate, nedreptate prin impulsivitate, credulitate, naivitate, veselie, vioiciune superficiala zapaceala, frivolitate, bunatate, generozitate, curaj, temeritate, extravaganta, exaltare, entuziasm, porniri pasionate, fervoare imperioasa, principiul totul sau nimic etc.
Asadar, Berbecul nostru este un primar, in sensul ca la el impresiile produc un efect maxim imediat si rapid, dar se epuizeaza repede si nu au viitor. El traieste, actioneaza si gandeste in functie de prezent; reactiile sale sunt imediate si scurte; ele se epuizeaza repede fiindca impresia pe care i-o fac evenimentele nu lasa urme. Astfel, impresiile si reactiile sale sunt deosebit de mobile. Il vedem impulsiv, repede consolat, imediat impacat, schimbator in simpatii, interesat de noi intalniri, usor de convins, dornic de schimbare, actionand in vederea unor rezultate imediate, contradictoriu in conduita, nedisciplinat in viata...
Un activ
Activitatea sa primara de bilios ii da un ritm de viata... precipitat, o motricitate dezvoltata, reactii putemice, sacadate, deseori extreme sau exagerate. Ii insufla o nevoie pronuntata de actiune, face din el o fiinta ocupata, mereu in efervescenta si neobosit; exista o anume agresivitate muscatoare in tot ceea ce face. Poseda mai cu seama o forta de soc, o putere de atac percutant care vine dintr-o mobilizare de energie imediata si totala Dintr-o data, activitatea lui capata un ritm nebunesc si se traduce prin descarcari, gesturi bruste, spasmodice, atacuri grosolane si in cazurile patologice, prin impulsuri epileptice. Aceasta disponibilitate motrice masata in el, gata sa tasneasca, ii confera o capacitate destul de iesita din comun de a-i antrena si pe altii la actiune, dar il face totodata sa fie gata sa riste totul, ceea ce e foarte periculos.
El trebuie sa actioneze. Cauta si creeaza ocazii pentru a se manifesta, la nevoie Cauta obstacole, ba chiar le provoaca. Este condus de un instinct de cucerire mereu neostoit, care se exprima prin simt de initiativa si spirit de intreprinzator: se inflacareaza la ideea unor proiecte, planuri de actiune, de executie, a unor vitejii care trebuie realizate. Instinctul sau combativ se observa cand lupta ii reinnoieste elanul, cand obstacolul ii dubleaza zelul. Aceasta faptura virila stie sa riste si sa-si atinga scopul cu orice pret; ii e cu atat mai usor s-o faca cu cat ii place efectul produs si are simtul prestigiului.
Dar desi stie atat de bine sa atace, cu toata greutatea fortei sale, si totodata, cu un remarcabil simt al oportunitatii, e mai putin stralucit la incheierea demersului sau. Poseda chiar arta de a abandona actiunile intreprinse inainte de a le fi incheiat. Ceea ce il intereseaza este atacul, amorsarea; daca, in continuare, situatia nu este presarata de incidente, de fapte noi, daca actiunea evolueaza spre o regularitate monotona atunci tensiunea scade, interesul descreste si subiectul nostru se indreapta spre alte pasiuni.
Cu toate acestea, stie sa-si afirme destul de bine vointa asupra celorlalti. Asta nu inseamna ca tipul Berbec este un sef autentic. Se prezinta adesea ca atare, dar e mai curind un animator, antrenandu-i pe ceilalti la actiune. Daca, si se intimpla sa comande, precurn animalul in fruntea turmei, totul se explica prin faptul ca este inaintea celorlalti, primul, si ca stie sa se faca urmat dand un exemplu. De altfel, are suficiente calitati ca sa faca pe seful prin rapiditate, dinamism, eficacitate, simt al orientarii, al deciziei, al angajarii Mai degraba decat placerea are instinctul sefiei; este un conducator innascut cu ascendent direct asupra celorlalti Dar nu trebuie urmat intotdeauna cu ochii inchisi : indrazneala lui este adesea temeritate.
Un supraemotiv
Intotdeauna se intalneste la tipul Berbec, cu o activitate in permanenta relansare, o emotivitate puternica la mare presiune. El traieste in emotie, in cautarea senzatiilor tari, a socurilor si a angoaselor; isi mentine forma intr-un univers de vacarm, de nebunii, de neoranduiala, de excese, de manifestari violente. Inamic al nuantei si al rafinamentului, pe care le socoteste o forma de decadenta, el se instaleaza in prim-planurile efectului instinctiv direct, cu natura sa robusta. Este un pasionat in toata vigoarea temperamentului sau si aceasta emotivitate capata usor un aspect agresiv. Este exploziva in manifestari si gaseste stimulentul in dragostea pentru independenta care se confunda cu lipsa de disciplina in provocare: fructul oprit, fruct jinduit, il antreneaza pe nativ spre lipsa de masura si-i impune de multe ori legea copilareasca a instinctului - totul sau nimic.
Evident, resortul emotiv ii inzeceste mijloacele de actiune si ii incarca bateriile in timp ce inca functioneaza; el este cel care il impulsioneaza pe realizator, il stimuleaza si il excita Dar, cind e asociata cu primaritatea, emotivitatea are efecte mai putin fericite. Din cauza acestei asocieri, tipul Berbec nu stie sa reziste la apelul dorintei si se ambaleaza usor. Blocarea emotivitatii asupra clipei prezente da nastere unor stari paroxistice extraordinare, bucurie sau durere, cu atat mai efemere cu cat sunt mai intense. In asemenea mornente subiectul este tentat sa-si joace destinul, fara sa tina seama de ziua de maine, minute de fervoare, entuziasm delirant, criza de disperare, frica pana la panica, evenimentul este amplificat la dimensiunile unui fenomen gigantic si trait ca un soc de nedepasit In cursul acestor valuri exceptionale de panica, de neliniste supraacutizata, de durere arzatoare, carora le urmeaza indeobste o salutara prabusire nervoasa, acest tip comite, datorita pornirilor necontrolate si a precipitarii, lucruri ireparabile, nebunii care il condamna. Forta i-a pierit; si s-au frant resorturile; si s-a sfarimat frumoasa siguranta de sine. Un anume spirit de turma va inlocui pentru un timp comportarea sa trufasa de conducator. Este de inteles ca uneori curajul este un fel de reflex prostesc. Arma cu dublu tais emotivitatea il mentine in efervescenta, fervoare si pasiune, dar il arunca si in sminteala si lipsa de judecata.
Cu o asemenea supraemotivitate constiinta de sine nu prea e stralucitoare. Desigur, acest emotiv-activ este puternic, iar sentimentul acestei forte se amplifica in momentul prezent, datorita primaritatii. Dar in aceasi masura e vorba si de o supraestimare de sine, de un soi naiv de laudarosenie si de exhibitionism- Berbecul din sexul tare, mai ales, e mandru de virilitatea sa ca un cocos Suporta greu. sa fie subestimat si o data ranit in amorul sau propriu, se refugiaza intr-o atitudine de revendicare si de ostilitate.
Nu i se poate cere prea multa obiectivitate fata de lumea exterioara la care participa cu ardoare. Exista prea multa emotie in inima aceasta generoasa, entuziasta si candida ca sa poata judeca lucrurile sub aspectul lor adevarat. Imaginatia sa le amplificata din plin; de unde erori de estimare, ba chiar si o latura utopica: universul sau nu se situeaza prea departe de cel al lui Don Quijote. In relatiile cu ceilalti, nu are suficienta distanta ca sa-i inteleaga, le imprurnuta propriile sale sentimente, ii vede dupa chipul si asernanarea sa. Aceasta inima buna ajunge cateodata sa faca pe autoritarul generos, crezand ca procedeaza bine daca isi impune gusturile care nu sunt agreate.
In ce consta forta lui
Nu este greu de sesizat planul de superioritate al acestei firi monolitice. Ea rezida, intr-adevar, in spontaneitatea sa, care mentine tipul Berbec intr-o stare permanenta de prospetime si reinnoire. Intreaga sa forta sta in dinamismul lui, foarte des incordat ca un arc gata sa sara, in credinta sa de copil curat sufleteste, in elanul sau tineresc, sursa a tuturor inspiratiilor, a tuturor generozitatilor. Nu exista automatisme la acest redutabil improvizator ale carui reactii sunt aproape imprevizibile, ale carui reflexe surprind. Face impresia ca are o claviatura de comportamente psihologice inepuizabile, ca o data cu fiecare noua actiune apare o fiinta noua, desi ramane mereu el insusi si asta in ciuda unei simplitati de atitudini copilaresti a unui adevar uman emotionant.
In ce consta slabiciunea lui
Linia sa de minima rezistenta este si ea bine trasata. Ea rezida in forta sa de iluzionare, in temeritatea sa, in imprudentele sale, in latura sa de om care "risca totul". Acest defect este legat de capacitatca de a se ambala, de a se inflacara usor si repede care il face sa piarda orice simt al masurii, il impinge la ispravi, la acte necugetate, la gesturi manioase si violente pe care le regreta imediat. Trebuie deci sa se educe, sa-si stopeze primul acces de furie ca sa isi recapete controlul de sine. Setea de noutate nu trebuie sa-1 duca la vagabondaj. Ea poate si trebuie chiar sa fie un factor dc tinerete inepuizabila.
Inteligenta
Cu Berbecul se intampla la fel ca si cu orice alt tip zodiacal: nu poatc fi caracterizat prin nivelul sau de inteligenta. Nu exista un semn mai inteligent decat celelalte, la fel cum nu exista zodii bune sau rele.
Dar pe temperamentul si caracterul fiecarui semn se grefeaza un anume tip de inteligenta. Pentru Berbec, este specifica forma de spirit inventiv, improvizator, inovator sau renovator; se straduieste intotdeauna sâ se caracterizeze sau sa exceleze facand ceva nou, nemaiintilnit, inedit, sa fie mereu primul.
Este, in intelesul deplin al cuvintului, un spirit partizan, capabil sa-si ofere intreaga ardoare generoasa unor opinii preconcepute, unor convingeri stabilite definitiv, nu fara o partialitate uneori socanta si orbitoare. In aceasta consta forta si slabiciunea acestei inteligente, a carei intuitie se avinta cu o viteza extraordinara, dar a carei judecata exprima o viziune unilaterala. De aici nu rezulta intotdeauna un spirit stabil; ar fi asa numai daca s-ar putea detasa pentru a judeca, ceea ce nu se intimpla des; intr-adevar, viziunea sa este imediata, directa, instantanee.
Un asemenea tip poate da nastere altor spirite, poate inspira idei, poate starni prin teoriile sale noi si conceptiile sale inedite. Tipul superior poseda intr-adevar un spirit special, o latura geniala; stie sa se foloseasca in modul cel mai fericit de paradoxuri si nu se da in laturi in fata ideilor celor mai nastrusnice; poseda arta de a sustine tezele care socheaza si reuseste sa convinga sau, mai exact, sa seduca. Are mai cu seama darul de a ne introduce intr-un univers nou.
Daca incercam sa includem aceasta dispozitie spirituala intr-o clasificare gata facuta, nu putem decat sa o apropiem de functia intuitie a lui Jung, considerata ca un soi de fler care ne comunica spontan perceptii pe calea subconstientului si ne introduce in intimitatea lucrurilor. Aceasta corelatie a fost avansata pentru prima oara de pedagogul elvetian, dr Adolphe Ferriere.
Insusi Jung spune despre tipul intuitiv ca "poseda un fler remarcabil pentru tot ceea ce promite: descoperiri noi; li se daruieste cu un entuziasm extrem; accepta riscul sa-si paraseasca domeniul de actiune cu sange rece, fara mila si fara a parea ca-i pastreaza nici cea mai mica amintire, de indata ce i-a determinat importanta si nu mai asteapta de la el nici o transformare demna de a-i retine atentia. Poate face servicii de prim ordin societatii ca initiator sau, cel putin, ca propagator de inovatii de orice fel. Este reprezentantul firesc al tuturor minoritâtilor care pregatesc viitorul. Cind interesul sau il duce mai putin inspre lucruri decat inspre oameni, este in stare sa deceleze in acestia, cu un instinct foarte just, anumite capacitati sau aptitudini, astfel incit se dezvaluie in stare sa formeze oameni..."
Intuitivul extravertit are un fler accentuat pentru tot ce este in germene si contine promisiuni de viitor. Nu se opreste niciodata la raporturi stabile, la valori asezate o data pentru totdeauna. Este vesnic in cautare de noi posibilitati, de cai nebatatorite, atras de necunoscutul obiectelor si al situatiilor exterioare. Traieste proiectat inainte, orientat spre viitor, prea putin preocupat de realitatea momentului; este avocatul celor putini, dar care promit. Deranjat de real, pe care nu-1 poate percepe perfect, se situeaza la antipodul posibilitatilor concrete ale vietii; paraseste asadar adesea campurile pe care le-a cultivat si a caror recolta ajung sa o culeaga altii. Neconventional, este de multe ori luat drept un aventurier. Multi Berbeci sunt de tipul intuitie extravertita (Descartes, Einstein, da Vinci).
Dar exista si cei care - datorita unei putemice peceti saturniene - apartin tipului intuitiv introvertit. La acestia, intuitia se indreapta spre obiectele interioare, trece de la o imagine la alta, pandind toate posibilitatile ingropate in masa inconstienta, fara sa para niciodata sa stabileasca o relatie intre fenomen si ei insisi. Acest tip produce un om original sau enigmatic, visator, vizionar, artist, cu toane... a carui realitate este inainte de toate inconstientul populat cu imagini, lumea interioara cu inepuizabile bogatii, viziuni, inspiratii (este mai mult sau mai putin cazul Berbecilor saturnieni: Baudelaire, Goya, Mallarme, Van Gogh, Savonaroia. . .).
Sursa: earad.completdesign.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu