SECRETUL ESTE CA NU E NICIUN SECRET
Inainte de plecarea la o conferinta despre hipnoza la care urma sa tin o prelegere am cautat in biblioteca o carte pe care sa o iau pe drum. In timp ce scoteam o carte de pe raft, o alta mi-a cazut la picioare: “Daca il intalnesti pe Budha pe drum, omoara-l!”de Sheldon B. Kopp. Am luat-o ca pe un semn sa recitesc cartea aparuta in 1972 si care are subtitlul “ Pelerinajul pacientilor de psihoterapie.”
Cateva paragrafe fac rezumatul cartii: „Modul Zen de a vedea adevarul este acela de a-l vedea cu ochii de zi cu zi. Problemele apar doar atunci cand iti pui intrebarea detasat, fara sa implici inima. Omul nu are nevoie de un anumit raspuns pentru. a-si gasi pacea. Tot ce are nevoie este sa capituleze in fata propriei existente, sa inceteze cu intrebarile inutile si goale. Secretul iluminarii este ca atunci cand iti este foame. mananci si atunci cand esti obosit, dormi.”
Maestrul Zen atentioneaza: „Daca va intalniti cu Budha pe drum, omorati-l!” Aceasta atentionare spune ca niciun inteles care vine din afara noastra nu este real. Starea de Budha a fiecaruia dintre noi a fost deja obtinuta. Trebuie numai sa o recunoastem. Filozofia, religia, patriotismul reprezinta toate idoli gaunosi. Singurul inteles in vietile noastre este acela pe care il gaseste fiecare dintr noi. Sa il omoram pe Budha pe drum inseamna sa distrugem speranta ca orice din afara noastra ne-ar putea fi maestru. Nimeni nu este cu nimic superior altuia. Nu exista mame si tati pentru adulti, numai surori si frati.”
Kopp sustine invataturile Zen, cu intelepciunea unui vrajitor Yaqui care afirma despre cunoastere ca nu este ceva ce trebuie cautat si obtinut. In schimb, el ne sfatuieste sa lucram asupra incercarilor vietii, cum ar fi emotiile bazate pe frica pe care avem nevoie sa le spulberam. Acestea reprezinta inamicii nostri naturali – pericolele care ne pandesc pe majoritatea dintre noi. Dominarea fricii conduce la claritate, ceea ce, la randul sau, conduce la nevoia de a renunta la indoiala de sine, ceea ce conduce la o alta lectie si apoi la alta. Cu alte cuvinte, fiecare realizare genereaza un nou obstacol de depasit. Intregul proces furnizeaza invatare si evolutie spirituala.
Dar, pentru a aduga o alta dimensiune acestei gandiri, vrajitorul Yaqui mai spune ca nimic nu conteaza, pentru ca importanta unei experiente nu rezida in experienta insasi, ci in modul in care alegeti sa percepeti respectiva experienta.
Exista multe cai pe care puteti trece prin incercarile vietii voastre, cu toate ca vrajitorul va va spune si ca orice cale este numai o cale si ca toate caile sunt la fel. Toate duc nicaieri. Dar, ca fiinte umane, noi vom alege o cale anume pentru a ajunge dintr-un punct in altul. Calea unuia poate fi biserica catolica, un altul poate alege meditatia, altul poate deveni un impatimit al exercitiilor fizice. Calea mea este calea bazata pe metafizica Zen.
Intrebarea pe care sa v-o puneti este: „Inima e implicata in calea mea?” Daca da, urmati-o.
sursa: Dick Sutphen
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu