miercuri, 27 iulie 2011

Alege constient!


In fiecare moment al existentei noastre  avem acces la un numar nelimitat de alegeri. Totusi, datorita conditionarii, majoritatea dintre noi tindem sa actionam in maniera previzibila, repetitiva. Procesul este asemanator cu a conduce o masina pe acelasi drum de tara noroios, de mai multe ori. Cu timpul, rotile sapa santuri in noroi si masina urmeaza singura drumul pe care l-am mai facut. Este calea minimei rezistente si, chiar daca ne ajuta o vreme, daca uitam ca putem alege oricand alt drum, ne trezim impotmoliti intr-un sant adanc. In traditia vedica straveche, aceasta este cunoscuta ca Legea karmei.
Cum ne eliberam de tiparele de gandire si de comportamentul repetitiv care ne limiteaza experimentarea libertatii, fericirii si implinirii? Cheia este sa devii constient de alegerile pe care le faci in fiecare moment.
       
PASUL 1
Fii martorul alegerilor pe care le faci in fiecare moment. Prin faptul ca esti atent la alegerile pe care le faci, aduci intregul proces decizional din taramul inconstient, in taramul constient.
       
 PASUL 2
Cand faci o alegere, pune-ti doua intrebari:
1. Care sunt consecintele alegerii pe care o fac?
2. Aceasta alegere ne va aduce fericire si implinire, mie si celor pe care ii va afecta alegerea mea?
       
PASUL 3
Acordeaza-te la intelepciunea corpului. Cand analizezi alegerea pe care o faci, acorda atentie senzatiilor din corp si foloseste sentimentele de bine sau de neplacere, ca sa te orientezi. Majoritatea oamenilor primesc acest mesaj, in zona inimii. Altii il primesc in plexul solar (proverbiala „senzatia  din stomac”)
Concentrandu-ti atentia asupra inimii sau plexului solar, intreaba-ti corpul „Ce simti fata de aceasta alegere?” Daca corpul iti trimite un sentiment de bine si dorinta, poti trece la treaba. Daca corpul iti trimite un semnal de stres fizic sau emotional, atunci nu ai facut alegerea potrivita. Fa o pauza si ia in considerare alte posibilitati, pana cand gasesti alegerea care rezoneaza cu imboldul inimii.

Deepak Chopra

Niciun comentariu: