joi, 21 aprilie 2011

TAURUL- Portret psihologic

Taurul este, pe de o parte, un semn de Pamant: elementul cel mai dens, mai solid, mai stabil; pe de alta parte, este un semn fix, factor de cristalizare, de condensare.

Un "secundar"

Aceasta fixitate poate fi pusa in legatura, fara nici o ezitare, cu proprietatea caracterologica denumita "secundaritate" (Le Senne). Este socotit "secundar" cel la care impresiile primite isi inscriu lent actiunea in psihism, dar pot ulterior sa-si exercite influenta asupra comportamentului. "Secundarul" amortizeaza prezentul ca prin forta unui volant care uniformizeaza viteza ajungand sa suprapuna peste impresiile actuale o multitudine de impresii trecute. Este marcat de evenimente, a caror urma o pastreaza mult timp: aceasta are la el aspectul unor dare lungi ce sapa o brazda grea in strafundurile fiintei care, prin intermediul prezentului, resimte, regandeste, rumega trecutul. Ca sa spunem tot, dar fara nici cea mai mica intentie peiorativa, tipul Taur este un rumegator psihic.
Ca atare, dependenta sa fata de trecut conditioneaza in intregime un aspect al caracterului sau. Se mentine mult timp sub efectul unei emotii, al unei rani, al unui doliu. Este constant in afectiuni, fidel in atasamentele sale; isi pastreaza prieteniile din copilarie, ii place sa revina in satul natal. Persista in indispozitii, in remuscari, persevereaza in devotament, dar si in ranchiuna. Se supune obisnuintelor, e devotat ordinii invariabile a zilelor, reluarii lucrului dupa divertismente, este rutinier, pisalog, se agata de prejudecati la care nu renunta, se orienteaza spre actiuni pe temnen lung. Astfel impresiile se acumuleaza mult timp in el si explodeaza brusc in acte neprevazute, pe care anturajul le intelege greu. incapatanat, ramane inaccesibil sfaturilor, opune rezistenta schimbarilor si adaptarilor rapide, se pliaza anevoie diversitatii mediului sau rasturnarilor de situatie. Este amenintat de automatisme, dar viata sa mentala se sistematizeaza. Actioneaza intr-o conformitate riguroasa cu principiile sale, fidel cuvintelor si gandirii lui; nu poate suporta nerespectarea angajamentelor; constient de drepturile si de datoriile sale, este un om dintr-o bucata.
Afrontul il afecteaza urcand in el precum aciditatea dupa o digestie proasta; rana morala se cicatrizeaza, dar nu se vindeca. Ea revine o data cu vremurile rele, ca un reumatism fidel. Sanatatea psihica a tipului Taur depinde mult de masura in care isi stapaneste rumegarea aceasta mentala si se debaraseaza de un trecut adesea prea stinjenitor.
"Secundaritatea" este si mai accentuata la acest tip, cand la nastere predomina Saturn.

Un lent

Aceasta proprietate confera unitate personajului Taur, dar nu se explica decat partial; putem s-o includem intr-o constelatie psihologica mai vasta, care atinge valori mai profunde.
Intr-adevar, rumegarea coincide cu un ritm vital foarte incetinit. Lasat in voia sa, acest limfatic-nervos este un vegetativ, a carui natura e lenta in miscari si in emotionari. Parca ar avea o masa enorma de incalzit. Sigaud si Corman au descris tipul lent ca pe un subiect cu forme corporale masive (Kretschmer, la rindul sau, ii aseamana pe lenti cu cicloidele cu forme rotunjite), cu o sensibilitate marginita, cu inteligenta greoaie, care isi pune putine probleme, dar le duce pina la capat; ei 1-au asimilat cu tipul planetar Pamint; ar fi putut sa-1 asimileze cu tipul Taur inferior, care este terian. Acest vagotonic, amortit de pasivitate vegetativa, inclinat spre melancolie, descurajare, pesimism este imaginea constanta a Taurilor cu dominanta rece (Luna si Saturn). Coeficientul lor slab de activitate si emotivitate nu le ingaduie sa iasa din acest plan psihologic elementar.
Dar, cind Taurul are cat de cat o dominanta "calda" (Marte, Soarele, Jupiter), vedem cum emotivitatea si activitatea cresc in el; o data lansat pe sina, el se solidifica in viteza atinsa si urmeaza drumul drept, folosind forta masei sale ca sa rastoarne obstacolul si urmarindu-si scopul cu o incapatanare neobosita.
Totusi, la orice Taur, exista o lentoare initiala, deoarece el este ca acest personaj al lui Giono:
"...Omul strabatut, imbibat, greoi si lumios de efluviile, de influentele, de cantul lumii."
Prin aceasta acumulare progresiva, intreaga dispozitie isi schimba orientarea: nervosul rece, neemotiv, taciturn se transforma intr-un sangvin cald, mai degraba hiperemotiv, optimist, expansiv, facut sa fie fericit. Personajul care, adineauri era placid, linistit, odihnitor, daca nu chiar adormit, este acelasi, acum, cand are un acces de furie in care debordeaza preaplinul vitalitatii sale.

Un instinctiv "oral"

Dupa instinctul focos al Berbecului, cel a Taurului dezvolta gustul de a trai, apararea fata de primejdii, stapanirea lumii, inflorirea vietii personale in siguranta si confort material.
Fie ca este asemenea cicloidei "mari si bune" al lui Kretschmer, sangvinul traditional sau alt tip, Taurul e in primul rand si intotdeauna o fiinta sanatoasa, instinctiva, in contact direct cu natura universala. Instinctele sale sunt imperioase iar senzualitatea, debordanta. Sanatatea sa deplina ii confera bogatie datorita importantei capitalului sau; ea il ancoreaza in realitate, dar tinde sa-1 instaleze si intr-un egoism sau o indiferenta confortabila.
Instinctele sale dominante sint cele ale radacinilor: capteaza, apuca, absorb. Sub aspect psihanalitic, Taurul este un tip oral desavarsit, ale carui pulsiuni sunt toate cuprinse in miscarea de a absorbi (a suge, a se hrani, a apuca...). Sa amintim in treacat si ca celui de-al doilea semn zodiacal i s-a atribuit gura, orificiul de asimilare al tubului digestiv. Taurul este in primul rind un avid; aprig la castig, instinctele sale de proprietar predomina: vrea sa aiba cat mai mult posibil. De aceea lacomia este un simtamant pe care il cunoaste bine. Aceeasi pornire posesiva domnestc si in sfera afectiva, Taurul devenind repede gelos pina la obsesie. Da impresia ca nu poate trai fara sa inghita cit mai mult din lucrurile, obiectele si fiintele care il inconjoara.
Evident, aceasta natura instinctiva se afirma cu atat mai mult cu cat in tema lui domina planete instinctive: in special Marte si Jupiter.
Se poate intelege legatura dintre acest complex oral - asociat cu mama, cu doica - si bahicul pe care il vom descrie acum, ca si dragostea de natura, de pamant, pe care o cunoaste intens tipul Taurului. Intr-adevar, se stie ca psihanalistii deceleaza fixatia materna prin echivalentele ei simbolice: o dragoste excesiva pentru natura, pamant, ierburi, fructe, tot atitea simboluri ale mamei.

Dionisiacul

Un astrolog de orientare spiritualista defineste asttfel aceasta fire:
"Cine vrea sa inteleaga tipul Taur trebuie sa aiba mereu prezenta in minte receptivitatea magnetica a Substantei atragind energia pozitiva care o impregneaza, o satureaza si se formuleaza prin intermediul ei si sa-si aminteasca, de asemenea, ca facultatea de perceptie a acestui semn este senzorialitatea prerationala."
Pentru el viata este o sarbatoare, o hora din care se inalta toate incantarile terestre. Ea este si un cant al sclaviei; Sclavie! Cuvintul nu e prea tare, deoarece tipul este guvemat de ceea ce poseda - pasiune senzuala, dorinta de a castiga, atasamentul fata de un obiect sau de o fiinta pana la a-i deveni sclav coplesit. Iata Taurul prizonier, literalmente subjugat.
Ne dam seama ca la o asemenea fire poate sa existe teama de substanta lasata in voia actiunii energiilor incontrolabile care risca sa o invalideze; este vorba de spaima elementului pasiv supus fortelor instinctului, materia taurina servind drept cutie de rezonanta pentru apelurile din strafunduri. Cind echilibrul se frange, talazurile din strafund inalta dense virtejuri interioare si pot da cale libera unei navaliri a dezordinilor, Pan devenind atunci o infernala divinitate devastatoare.
Cind Marte are mai multe prerogative la nastere, se pot produce valuri si mai brutale. In orice caz, mania devine mai puternica. Aceasta manie taurina este tipic secundara: impasibil fata de unul sau mai multe renghiuri (spre deosebire de Berbec, care sare in sus de fiecare data), acest tip isi rumega ranchiuna in tacere, mentinandu-si placiditatea obisnuita; dar va exista o picatura de apa care va face sa se reverse ulciorul; atunci, nativul din Taur se va dezlantui brutal, pierzind orice masura, descarcand-si dintr-o data toata violenta acumulata. Cu exccptia unor asemenea stari trecatoare, tipul acesta este, in viata de zi cu zi, o fire pasnica, impaciuitoare, complezenta, plina de bonomie, simpla si afectuoasa.

Inteligenta

Inteligenta tipului caracteristic pentru zodia Taurului dezvaluie un spirit realist si practic cu mult bun simt, care vede lucrurile cu simplitate si le judeca sanatos. Are "un fir de plumb" de care nu se desparte niciodata; de altfel, nu se pierde in nori. Inteligenta nu trebuie sa incetcze niciodata sa fie eficienta; ea trebuie sa slujeasca utilizarii, exploatarii sau consumarii lucrurilor. De aceea, el are intru totul spiritul utilizatorulul de drept, care intelege sa se serveasca de obiecte si sa se instaleze practic in viata materiala.
Mintea lui incepe prin a gandi cu mainile: are o inteligenta care pipaie si se afirma in rezonanta obiectului cu care are de-a face. Aceasta inteligenta este deci facuta sa evolueze in concret, la contactul realitatii pe care nu trebuie s-o paraseasca niciodata.
Aceasta minte trebuie totusi sa se teama sa creada prea mult in aparente; nativul este mai mult ca oricine victima iluziei simturilor. In plus, simtul realului e prea adesea limitat la perceptia utilitara a lucrurilor, adica la viziunea ingusta a individului practic. Bun observator, cand interesul sau este trezit, calmul Taur, pe care nu-1 prea stanjeneste emotivitatea, poate cel putin sa aspire la o prima estimare obiectiva. Mai mult, chiar daca imaginatia sa e vie si sufera influenta incintarii senzoriale, ea respecta un real tangibil, caruia fiinta ii apartine cu toti porii ei. Aceasta imaginatie, care va deveni creatoare, nu pune piedici facultatilor sale de inregistrare. Nativul observa cu atentie, concentrandu-se asupra punctelor precise care se retin, iar memoria sa e fidela. Dar asimileaza incet lucrurile, asupra carora este obligat sa revina de mai multe ori. Trebuie cu adevarat sa-si indese ideile in cap. in schimb, stie ca tot ce a asimilat mintea sa este cistigat o data pentru totdeauna, retinut intr-o continua si durabila disponibilitate. Aceasta inteligenta este, de altfel, mai sensibila la permanenta si greutatea ideilor, decit la stralucirea si nostimada lor.
Un asemenea tip se increde mai curind in convingerea interioara dobandita prin propria sa senzatie, decat intr-o judecata elaborata prin intelect; in contact cu lucrurile, el mai mult simte decat analizeaza. O data ce a tras o concluzie, aceasta este definitiva iar nativul e putin susceptibil de a se lasa influentat. Se stie, de altfel, ca ii trebuie timp ca sa inceapa ceva dar, dupa ce a luat o decizie, nu mai revine asupra alegerii facute. Inteligenta sa nu face decat sa urmeze acelasi proces. Inteligenta nativelor din Taur este nu numai conservatoare, dar si ferm hotarata sa "pastreze conservatorismul".

Niciun comentariu: