duminică, 2 septembrie 2012

Fecioara - Caracteristici fizice


Educarea intestinului

Ce ştim despre morfologia Fecioarei? Destul de puţin, la drept vorbind. Acrul familial nu apare limpede pe feţele elitelor din această zodie când confruntăm între ele portretele. Adevărul e ca Fecioara este un semn uman şi nu are prin urmare relieful unui anume tip animal.
Dată fiind constituţia sa uscăţivă şi datorită temperamentului nervos - caz tipic al nativului veritabil şi puternic Fecioara -, el este subţire, suplu, fin, uneori slab. În plus, faţa sa are un desen fin, cu linii degajate şi unghiuri precis decupate; ceea ce iese în relief este cu atât mai evident cu cât contrastează cu ceea ce este scobit; astfel, adesea, ochii sunt protejaţi de orbite adânci.


Şi mai semnificativă este poate expresia, vie, inteligenţa, umană. Privirea e mobilă şi nuanţată, ca şi cutele pielii care prelungesc ochii. Impresia poate să fie tinerească, mai ales dacă tenul este destul de palid sau colorat; dar există şi nativi din Fecioară care au un ten mat, pământiu, sumbru, cu tâmplele degajate, părând mai în vârstă decât sunt. Unii au o mutriţă oarecare (Danielle Delorme), alţii au ceva sever, ursuz sau posomorât (Colbert), alţii, un aer viclean (abatele Dubois).

Mers şi mimică

La prima vedere, se recunoaşte tipul Fecioara clasic după ţinută sa îngrijită. Are mersul drept, regulat, aşezat şi calm. Uneori poate dovedi puţină stângăcie şi băţoşenie, dar numai ca afectare a unei oarecari nervozităţi, mai ales la nativul ambivalent.
Ceea ce, la fel, nu ne poate înşela este o anume sobrietate a gesturilor, care sunt precise şi sigure, bine articulate. Nativul se exprimă atât cu mâinile, cât şi cu ochii, şi nici vocea să nu înşală; inhibarea unei contrarietăţi, a unei surprize neplăcute, îi pune uşor "un nod" în gât şi îl lipseşte momentan de organul vorbirii (la nativul Fecioara saturnizat). Debitul vocii este regulat şi aşezat, dar nu rareori se pot întâlni defecte de pronunţie la nativii cu disonante. După limbaj i se poate măsura într-o oarecare măsură gradul de stăpânire. Dar el se poate judeca şi după mimică: întreaga artă a lui Jean-Louis Barrault purcede de la această zodie. Există nativi din Fecioară care sunt maniera fi, preţioşi sau ceremonioşi, dar majoritatea nu sunt scorţoşi, ci au o simplitate naturală.

Sănătate

Nu este desigur, ca Leul, zodia unei sănătăţi vizibile şi înfloritoare; adesea se spune chiar ca nativii din Fecioară nu arată bine. Constituţia lor fizică, precum şi robusteţea, vitalitatea, rezistenţa lor au limite lesne atinse. Dar ei învaţă repede să le cunoască, să se acomodeze cu ele, ba chiar să le şi utilizeze. Prin predestinarea semnului zodiacal, le este uşor să interpreteze cele mai mici tulburări şi să nu le lase să se agraveze. Sunt în stare să considere manifestările morbide ca nişte ispăşiri ale greşelilor comise împotriva comportamentelor naturale şi sănătoase şi prefera să le dejoace prin mici manevre dietetice, care, în general, le folosesc foarte mult.
Atitudinea această în faţa existenţei îi este, de altfel, absolut necesară nativului; un anume complex de inferioritate, inerent zodiei, ar tinde astfel să exalte tulburări nervoase generatoare de dezordini putând degenera în adevărate infirmităţi. Şi ei însuşi, informat prin analiza şi edificat datorită unui detaliu adesea fără valoare pentru altcineva, va fi în măsură să purceadă la o adevărată reeducare corectivă. Aşa s-a întâmplat cu doctorul Paul Carton, grav bolnav încă din adolescenţă, marcat de Ascendentul sau Fecioară. El a relatat în volumul sau Ucenicia sănătăţii un ciudat detaliu personal, de ordin intestinal, care i-a servit drept bază ca să se îngrijească şi să creeze medicină naturistă, alcătuită toată din nuanţe, din sensibilitate şi din observaţii minuţioase.


În sânul acestui complex fiziologic predomină reacţii ale sistemului nervos de natura oarecum angoasantă. Despre un asemenea subiect se poate spune că îşi face uşor "sânge rău". Susceptibilitatea sa nervoasă se exteriorizează în inhibiţii, atât imaginative şi psihice, cât şi fizice, datorită respectării restricţiilor inerente semnului. Ceea ce poate produce spasmodice constricţii digestive. - Intestinele mai ales - pe care medicamentele nu sunt capabile să le înlăture decât pe moment şi care răspund mai ales la manevrele (mercuriene) de reeducare prin "dirijarea temperamentului" (dr P. Carton). La fel, se pot constata adevărate inhibiţii sexuale cu scurte episoade de remisiune, fapt care permite, mai ales femeilor, să-şi găsească o linişte mulţumitoare într-o frigiditate relativă. Să notăm că aici inhibiţiile pot să-şi găsească şi un suport fiziologic (vaginism).
Sănătatea este, în fond, ameninţată de o hiperestezie neuroendocrină cu o tendinţă accentuată spre oboseala provocată de o succesiune paroxistică de construcţie nervoasă, depresiune şi surescitare. Este deci posibil ca şi medicamentele să nu fie luate decât cu intermitenţe.
Tulburările nervoase suscită reacţii reflexe funcţionale la organele terminale ale tranzitului digestiv, influenţate de semnul zodiacal şi anume, intestinele, expuse la enterita şi la constipaţie, în schimb rareori afectate de maladii tumorale, care, dezvoltându-se îndeobşte mult timp foarte discret, fac parte din acele scadente brutale evocate mai sus. Dar dacă nativul din Fecioară nu ştie să se observe şi să îşi facă o autocritică oarecum corectă, dacă restul temei sale îl determină să asculte de unul şi de altul, să adopte astăzi remedii pe care le va înlocui mâine, starea i se va agrava cu certitudine şi îl va împinge la ipohondrie şi acrimonie, atribuite pe bună dreptate de bunul simţ popular constipaţilor. Atunci nu vor întârzia reflexele în lanţ care pot duce la intoxicaţia generalizată.
Medicaţia judicioasă va fi tocmai cea determinată de spiritul semnului: practicarea economiei de forţe nervoase şi fizice, folosirea foarte moderată a medicamentelor şi mai degrabă a mijloacelor modeste care duc adesea la efecte mari. Observaţia bine dirijată arată care este alimentaţia sănătoasă ce convine nativului din Fecioară că să-l scutească de nefastele fermentaţii intestinale. Nativul se acomodează de altfel foarte uşor, dornic să urmeze o regulă pe care o simte eficient, formată din mici detalii menite să-i uşureze o existenţă pe care are în mod rezonabil tendinţa s-o considere sub prisma rutinei, mai degrabă decât sub cea a satisfacţiilor spectaculare. Pentru el "orice digestie este o luptă" (dr P. Carton), pe care se bucură s-o ducă până la încheierea sa intestinală normală şi fără complicaţii. Astfel, strategia unei existenţe fericite poate rezultă dintr-o tactică digestivă de detaliu.

Vestimentaţie

Femeia din zodia Fecioarei are gustul toaletelor corecte în ton cu modă. La ea, nici o fantezie îndrăzneaţă, nici o excentricitate şi chiar mai puţin vreo alură dezmăţată. Preferă să se îmbrace clasic spre a avea o ţinută impecabilă, dar fără severitate. Inamică a ceea ce este ţipător, are o cochetărie delicată care se poate observa în detalii, iar discreţia o face mai atrăgătoare pentru o privire expertă. Place prin însăşi simplitatea ei.
Doar sub apăsătoarea inhibiţie saturniană riscă să piardă toate aceste avantaje, interzicându-şi dantelă fină, coordonările delicate şi ingenioase. O putem vedea uneori înfăşurată în haine prea strâmte, ţesături seci şi spălăcite, gulere drepte, veşminte care "încarcerează" formele, în loc să le lase să înflorească. în cel mai rău caz, se simte "rasoleală". Cu toată bunăvoinţa de a fi în pas cu moda, această Fecioară handicapată este mereu "în întârziere", fiindcă nu se poate descotorosi de o îmbrăcăminte, de o pereche de pantofi care "mai merg" şi se speteşte uzându-le până la urzeală.
Bărbatul din zodia Fecioarei are şi el o ţinută îngrijită şi este chiar câteodată "pus la patru ace" din cap până-n picioare, s-a gândit la tot.

Niciun comentariu: