joi, 18 iulie 2013

Rac-Profesia


Munca în familie


            În tinereţe Racul nu se grăbeşte să devină matur. Lumea lui este limitată de nevoile de bază ale vieţei: foamea, sătea, somnul. Ei aşteaptă, ca soarta să le arăte cu ce să ae ocupe. Mulţi urmează paşii părinţilor, ocupîndu-se cu afacerea familiară, dar protestul deschis poate duce ca să se ocupe cu ceva opus.


Orientarea

Când vine momentul alegerii unei profesii, tipul Rac este supus adesea sugestiilor anturajului, iar receptivitatea sa este atât de mare, încât uneori fiul îmbrăţişează meseria tatălui Astfel, o atitudine de revoltă deschisă îl poartă spre o profesie de la antipodul vocaţiei familiale.

În funcţie de cele două grupe mari de Raci, se disting două orientări principale:

A. Racii vegetativi înclină spre o muncă automatizată, ascultând de regula economiei de efort; automatismul lor funciar face din ei nişte maşinării bine reglate care execută şi repetă, fără întrerupere, cu aceeaşi intensitate, aceeaşi amplitudine, gesturile deprinse pentru o muncă precisă, neavând nevoie, o dată obiceiul format, decât de un minimum de supraveghere cerebrală.Este de tipul Lunii – foarte încet, letoric, molatic, apatic, mai bine se manifestă într-o activitate de rutină, care necesită efort intelectual cît mai puţin. Încet începe, dar rebel, conştiincios, ascultător. Fiind ocupat cu o activitate, ştie cum să o uşureze pentru el şi pentru alţii. Acest tip mai bine lucrează într-o atmosferă intimă, familială, unde el îi simpatizează pe cei din jur. El des permite să nu fie preţuit, să fie expluatat, să cîştige mai puţin, decît merită. Lui nu-i ajung nervi pentru a cere adaos la salariu.

B. Racii nervoşi iau calea opusă; sunt tentaţi de activităţi în care se pot mişca după bunul lor plac, îşi pot urmări fantezia, ritmul propriu alcătuit succesiv din lene şi accese de entuziasm; sunt făcuţi ca să evolueze haotic într-o carieră ce le oferă multiple exerciţii şi le propune interese mereu reînnoite. Bucurii morale care îl obsedează şi-şi iau zborul din faţa lui ca nişte păsări de vis. Incapabil să iubească femeia, fiindcă nu a trecut pragul de la mamă la soţie, îşi exprimă neputinţa de a iubi schimbând, veşnic nesatisfăcut, parteneră după parteneră. De aceea este, prin excelenţă, un vânător de/uşte, mereu în căutarea unui chip, a unei siluete, a unui parfum, a unei voci... la fel de neastâmpărat ca şi un licurici. Acest lunatic este un neliniştit: noaptea e ambulanţa lui, noaptea cu lumea ei fantomatică, cu umbrele, visele, deformările, coşmarurile, vrăjile ei. ÎI vedem, după ce s-a înnoptat, rătăcind ca un somnambul, pândind, spionând ca să se reîntâlnească pe sine într-o aventură fără viitor, urmărind ceva mereu abundent, o umbră fugară care îl trage după ea spre o viaţă de umbră... în zadar speră că va întâlni Mama ideală pe care o caută. Este un tip nervos (influenţa Saturnului), poate să abuzeze de familiaritate, dar nu poate să dee şi să primească ordine, trece de la un lucru la altu, oscilînd între expluatarea entuziasmului şi iritaţie la limită. 



Ambele tipuri potenţial sunt buni în lucru legat de copii, aniumale, hrană, vestimentaţie, apă, lichide în general. Din ei iesă buni specialişti in creştere a cailor, cîinilor, personal al grădiniţelor, menageriei, circului, psihologi de copii, acuseri, dădaci, conducătorii barurilor, restaurantelor, magazinelor, grădinari, pădurari.


Şi totuşi, într-o zi, se poate ataşa de o femeie mai în vârstă sau mai matură care să-l cristalizeze dându-i siguranţă, făcând ca inconsistenţa lui noctuma să accepte soliditatea, sentimentul de securitate pe care îl dă lumină răspândindu-se asupra lucrurilor, contactul concret cu fiinţele, viziunea rezonabilă asupra evenimentelor vieţii. În schimb, acest Rac (luna rizat şi satumi-zat) ştie să învăluie totul într-un parfum de poezie, de miraculos. Dar ne putem da seama că acest vrăjitor, acest dăruitor de iluzii inspiră uneori dragostea neagră, pasiunea fatală.

Caracteristicile esentiale ale Racului sunt imaginatia fecunda, emotivitatea, sensibilitatea, romantismul dar si inconstanta, timiditatea, posesivitatea, lenea si sufocarea celor din jur cu afectiunea

Racul are nevoie de securitate, de visare, de poezie. El stie sa povesteasca minunat, dar si sa-i asculte pe ceilalti, si este un interlocutor agreabil. Nu-i plac rivalitatile si competitiile, are o fire pasnica, care isi croieste drumul cu rabdare, evitand nesiguranta. Atunci cand are ce sa arate, poate ajunge la o cota ridicata de popularitate, pentru ca este creativ, muncitor si fecund. 

Fantezia il ajuta sa fie un scriitor talentat. Este dotat pentru orice meserie creativ artistica: actorie, muzica, pictura. Intuitia si abilitatile psihologice il atrag spre ocupatii legate de subconstientul uman: psihologie, ocultism. 

Este gasit si in meserii in legatura cu apa sau alte lichide, tot ce tine de hrana, alimentatie, case, constructii, afaceri imobiliare, obiecte casnice, mobilier, dar si in arheologie, istorie, educatie, comert ori relatii cu publicul.


Niciun comentariu: