duminică, 30 decembrie 2012

Capricorn - Caracteristici Fizice




Friguroşii respectabili

Morfologie

Dacă simbolul s-ar putea exprima în stare pură, ar trebui, în principiu, să producă o fizionomie apropiată de tipul capră, cu o anume alungire a feţei în partea sa inferioară, profilul fiind convex, maxilarul inferior uşor arcuit şi gura în relief. Dar dacă tipul acesta se observă destul de des la nativii din Capricorn caracterizaţi (Henric al IV-lea, Romain Rolland şi, mai ales, Antoine Pinay), trebuie să recunoaştem că el nu reprezintă decât o infimă minoritate.

Aerul de familie morfologică ne vine mai degrabă de la semnele saturniene. Impresia generală poartă marca temperamentului nervos, rece şi uscat, cu o siluetă adesea subţire sau slabă care scoate în evidenţă osatură şi accentuează alungirea formelor. Faţă este retractată, ridată, nările sunt strânse, buzele subţiri şi închise, fruntea cutată, privirea adâncă sau îngrijorată. Să nu mergem până într-acolo încât să dăm nativului din Capricorn o faţă ingrată pe care nu o are neapărat. Saturn are şi el esteticitatea să; ea se alcătuieşte din vestibule senzoriale adăpostite, ochi afundaţi în orbite pe care le surplombează fruntea şi proeminenţe tipice, mai ales cea a naşului şi a bărbiei. Faţa poate deci să fie destul de decupată, destul de frământată. Drept portrete care ilustrează destul de bine acest semn zodiacal să le cităm pe cele ale lui Carol Quintul, Mazarin, Saint-Simon, Cezanne, Utrillo, Elisabeta a II-a a Angliei.



Se întâmplă ca, în loc să semene cu saturnianul, nativul din Capricorn să se apropie de tipul Pământ, prezentându-se ca o făptură masivă, destul de rustică, făcută dintr-o bucată şi aproape fără nuanţe, ca Joffre sau că Stalin.


Mers şi mimică

Un mers obişnuit şi fără grabă, dar constant, ca al unui om de munte; o impresie de robusteţe cu un aplomb greu de zdruncinat, chiar dacă Saturn produce gesturi dizgraţioase, mişcări ţepene şi stângace: acesta e mersul nativului din Capricorn. Să adăugăm la ăsta o abordare distanţă sau oarecum îngheţată, dacă nu o latură "urs", din rezervă şi timiditate. Şi ne aflăm în prezenţa unei fiinţe simple, fără afectare, care ştie să se facă aşteptată aşa cum e, echilibrul stărilor sale de spirit plasând-o mereu în aceeaşi dispoziţie. Nu face uz de efecte, de note forţate; întreaga sa mimică a redusă la esenţial: câteva cuvinte spuse cu simplitate, o privire tăcută, un gest fără înflorituri, uneori chiar puţin sec şi noduros. Desigur, nu este omul dezvoltărilor abundenţe, al glumelor facile şi nici al improvizaţiilor strălucitoare. Chiar fără să vrea, impune respectul. Strângerea să de mâna e scurtă sau trenantă, iar vocea, egală şi aşezată, are elocinţa destul de lentă. Când nu este afectată de o înţepeneală saturniană, atitudinea sa generală dezvăluie o disciplină calmă şi regulată.

Sănătate

Cu un temperament nervos prin excelentă, rece şi sec, nativul are în realitate un corp mai rezistent decât am presupune după aparenţa exterioară. Este într-adevăr bine făcut şi destul de robust, iar atitudinea să generală în faţă vieţii îi permite să-şi economisească vitalitatea, printr-o anumită "frică de luptă"

Ca şi la celelalte semne de pământ, Taurul şi Fecioara, fondul material şi palpabil permite anumite resurse. În timp ce în Balanţa, unde Saturn este la fel de puternic, echilibrul instabil (sensibilitate exacerbată), prin vârtutea semnului de Aer, se rupe uşor şi se exteriorizează, la nativul din Capricorn perturbaţia pare sa nu iasă la lumină decât dacă sunt depăşite anumite praguri. Subiectul suferă fără crâcnire toate micile traumatisme materiale zilnice, chiar şi şocurile morale. Dar semnul zodiacal îi conferă înclinaţii matematice în problemă sănătăţii; este fără îndoială cel la care "bilanţul vital" cere să fie urmărit mai îndeaproape. Nenorocirea vrea ca aici totul să pară a se petrece fără ştiinţa nativului, spre deosebire de cazul nativilor din Fecioara. Apoi, când "ecuaţia sănătăţii" se întrerupe făţiş în manifestări vizibile, totul îmbrăca în ochii subiectului un caracter de fatalitate şi de implacabilitate. Este momentul instalării greoaie a dezordinilor, organizarea evolutivă a leziunilor al căror răsunet psihosomatic le exagerează puternic importanţa, cu o reciprocitate fără sfârşit De unde înclinaţia spre nevroză maniac-depresivă şi spre neurastenie, spre o aparentă resemnare.

Din punct de vedere glandular, se pare că timusul trebuie să se atrofieze de timpuriu la subiectul nostru care cunoaşte doar un scurt stadiu infantil. Şi hipofiză, în izolarea ei saturniană în mijlocul unui leagăn osos cranian, ia conducerea forţelor creşterii şi uneori le va exagera, ceea ce va produce o făptura longilină, cu pieptul îngust şi umerii căzuţi, al cărui nas caracteristic o va înrudi cu Cavalerul Tristei Figuri. Intră în joc şi paratiroidele, glande minuscule, mult timp ignorate, ascunse şi greu de atins chirurgical. Ele stau, într-un raport matematic, la bază utilizării şi repartizării aportului de calciu, în funcţie de echilibrul strict fosfor-calciu. Ceea ce condiţionează buna formă a osaturii saturniene şi poate determină respingerea sau, dimpotrivă, acumularea, în puncte nedorite din organism, a calcarului a cărui integrare artificială se încearcă. Această dualitate saturniană de aviditate şi refuz riscă să fie interpretată invers, ca în psihologie. Se poate lua drept exemplu tartrul dentar sau acea paradoxală, dar atât de adevărată, noţiune a demineralizării prin supramineralizare.

Nu trebuie să se piardă din vedere că, încă din copilărie, apare o prefigurare a vieţii ulterioare şi că greşelile de igienă au tendinţa să se acumuleze în acelaşi mod. Într-o atitudine de abstinenţa şi de ascetism, riscurile sunt cele, carenţiale, ale monotoniei alimentării, adesea săracă în vitamine. Dar, în modul contrar de aviditate şi de bulimie, fenomenele de acumulare creează, tot prin consum exagerat, carenţe la factorii naturali care reglementează schimburile: vitamine şi hormoni. Uneori, de altfel, se pot vedea alternând aceste două atitudini; bătrâni, până atunci foarte frugali, devin agresiv de acaparatori şi bulimici, în detrimentul sănătăţii lor.

Consecinţele tuturor acestor excese se resimt în punctele Omului-Zodiac marcate pentru acest semn: epidermă în general, genunchii cu articulaţiile lor şi coapsele, pornind de la pachetul vascular-femural. Iar osatură, când prezintă carenţe, corespunde adesea ea însăşi atitudinii muşchilor învecinaţi cu genunchii şi circulaţiei din această zona. Sensibilitate la frig, anchilozare, artrită, gârbovire, toate culminând cu scolioză vertebrală. Obstruări circulatorii, depuneri arterice şi venoase, scleroze, fragilizare a pereţilor vasculari cu extravazări sangvine dramatice prin dermatoze frecvent uscate, cum ar fi psoriazis, eczeme cu descuamări, apoi ulcere varicoase, dovezi adesea ale altor leziuni mai îndepărtate, ale inimii sau rinichilor, privaţi de o parte din sângele nutritiv.

Toate acestea explică de ce umiditatea şi frigul devin cei mai mari inamici ai nativului şi de ce marea sa sensibilitate la influenţele exterioare îl face să se gândească la o nedreptate fatală. Astfel, ajunge să-şi alimenteze nevroză printr-o frământare pe care psihiatrul pur sau numai medicina simptomatică pot rareori sa o combată. Într-adevăr, subiectul îşi orchestrează vaietele, mai ales pe plan moral, cu aparenţa unei logici irefutabile, şi mai degrabă ar trebui sa aştepte vindecarea de la medicină naturală polivalentă. Un tratament discret, dar insistent, al spânului iritativ fizic şi rectificarea erorilor de igienă materială şi mintală, o armonizare progresivă a vieţii interioare cu ceea ce subiectul poate aşteptă din afară duc la vindecarea completă, trup şi suflet.

O alimentare minuţios reglată din fragedă copilărie, o înţeleaptă abţinere de la sarea generatoare de scleroze, sejururi însorite (fixarea calciului) şi oxigenante (arderea deşeurilor) la munte (euritmie saturniană) sunt de preferat oricărui medicament. Astfel subiectul va putea evita afecţiunile amintite mai sus şi neplăceri mai mici, cum ar fi cariile dentare, surditatea prin scleroze osoase ori musculare, digestii lente, dispepsii şi toate aglutinările şi cristalizările compuşilor acidului uric.

Iar nativii din Capricorn vor găsi, din fericire, în ei înşişi toţi factorii unei bătrâneţi foarte prelungite şi sprintene. Pentru ei, mai mult decât pentru celelalte semne zodiacale, regulă de aur va fi: "Să ştii să îmbătrâneşti"; dar vom adăuga: "Să nu te laşi osificat!"


Vestimentaţie

Femeia din Capricorn se îmbrăca sub semnul simplităţii, al sobrietăţii şi al economiei. Estetică ei nu se preocupă de fantezie, de zorzoane sau de un decor; preferă o toaletă simplă şi bine ajustată, culori discrete şi elegantă sobră. De altfel, nu ţine să se lanseze în cheltuieli fabuloase că să se gătească. Regina Elisabeta a II-a a Angliei reprezintă destul de bine acest tip feminin.

Când influenţa saturniană este prea apăsătoare, apare o notă forţata, ca la Elisabeta I a Angliei, care, îmbrăcată în postav, la modul auster, aproape monahal, în tinereţe, a devenit o femeie fastuoasă de un lux exagerat, ca pentru a ascunde vreo anomalie fizică. Femeile native în Capricorn prea saturnizate sunt lipsite de gust, se defeminizează şi sunt mereu în întârziere faţă de modă când o urmează: conciuri, haine severe şi strâmte, culori spălăcite sau sumbre, neglijentă în îngrijirea frumuseţii... Nu se preocupă să placă, iar feminitatea lor este mai mult sau mai puţin ştearsă.

Cât despre bărbat, el dă prea puţină importantă aspectului exterior, cu excepţia cazurilor când o face din calcul, din ambiţie; nu există fiinţă mai puţin preocupată de aspectul exterior ca el. Tinde mai mult sau mai puţin la o ţinută uşor afectată, uşor rece. Este sever fără să vrea. Preferă hainele obişnuite, corecte, de toată ziua.


Niciun comentariu: