sâmbătă, 13 octombrie 2012

Balanta - Caracteristici fizice



 "Sângele rău" 

Morfologie

Cu Balanţă, suntem departe de "tipul animal" (ca Berbecul sau Taurul...) care se pretează la o caricatură. Prin absenţa unor caractere morfologice, acest semn zodiacal se apropie de o anume perfecţiune umană. Dar, totodată, ea ne scapă oarecum; cu atât mai mult, cu cât semnul acuză până şi cea mai neînsemnată greutate a unei prezenţe planetare, într-atât încât se retrage în spatele ei sau este deformat de ea.

Când "influenţa" să nu e alterată, Balanţa este recognoscibilă că ţip Venus-Saturn (sau Saturn-Venus). Venusianul acesta şi-a pierdut virtuţile primăvăratice care se exprimau în Taur printr-o înflorire senzorială şi carnală. Saturn conţine un venusian astenic în nota rafinată a unui temperament nervos. Este aşadar triumful liniei, al zvelteţei, al eleganţei rafinate.


Febrilul Van Dyck ne-a oferit o omenire Balanţă în personajele sale cu siluete subţiri, flexibile, de o supleţe aristocratică. Penelul delicatului Watteau reproduce acelaşi univers. La femeie, eleganţele de la marile premii şi manechinele constituie tipul ideal al semnului. Marchiza de Montespan, Contesa Du Bany, Cleo de Merode, Eleonora Duse, Ingrid Bergman... reprezintă linia principalelor native din Balanţă dintre celebrităţile şi vedetele zodiei.

Ceea ce domină cel mai adesea la tipul Balanţa este faţa ovală cu trăsături regulate, trupul bine proporţionat cu forme suple şi nuanţate, profil sinuos, un ansamblu general armonios. Tenul este de culoare deschisă, pielea mătăsoasă, expresia blândă, amabilă, zâmbitoare sau veselă.

Bărbatul poate să prezinte un aspect puţin efeminat. Dar şi la el cea mai neînsemnată notă planetară modifică întreaga fizionomie, iar portretul lui Henric al IV-lea, Balanţa jupiterizata cu faţa voioasă, nu are nimic comun cu cel al lui Erasm, Balanţa saturnizata cu faţă brăzdată de contracţii...

Mers şi mimică

Distincţie rafinată, graţie şi armonie, iată stilul mersului la tipul Balanţa. Mereu aceleaşi calificative ne revin sub până, dar gestul corpului şi mişcarea sufletului nu fac decât una când nativul este pur şi total. Asistăm la o liberă desfăşurare a sa în ambianţă, cu gesturi destinse, mişcări care trasează curbe sau ovaluri, atitudini înclinate, moleşite.


Vestimentaţie

Femeia din Balanţă e regina eleganţei! Desigur, la fel cum venusiană nu este neapărat frumoasă, nici Balanţa nu are neapărat o eleganţă naturală. Dar ajunge ca Venus să se exprime liber şi femeia din această zodie este cea mai frumoasă întruchipare a graţiei feminine.

Vrea să placă, vrea să farmece; drept urmare, îşi îngrijeşte toaleta cu cochetărie. Instinctul ei feminin are dificultăţi să-şi împodobească drăgălăşenia naturală; are simţul armoniei liniilor şi culorilor şi nu comite greşeli de gust. Este atrasă de tonuri nuanţate şi tandre, de culorile puţin şterse, gri-bleu, verde pal, roz stins... Are darul de a asorta ansambluri, de a armoniza rochia, încălţămintea, geanta... îi plac parfumurile discrete şi este adesea avantajată de părul lung care se unduieşte liber.

Bărbatul din Balanţă este înclinat să-şi feminizeze toaleta şi devine uşor un elegant, un monden, un snob. Dar universul masculin al semnului nu se opreşte, din fericire, la Oscar Wilde.



Sănătate

Ca şi toate celelalte atribute, sănătatea Balanţei este influenţată, la plecare, în privinţa constituţiei, de cele două planete preponderente: Venus, în dominaţie - tip sangvin şi Saturn, în exaltare - tip nervos. Expansiunea sangvinului (Venus şi semn de aer) este astfel oarecum frânata şi duce la un echilibru venusian care conferă o graţie specială celor mai mărunte gesturi şi mişcări. Dacă, într-un salon, un mers suplu şi dănţuitor atrage atenţia, sunt şanse mari ca el să aparţină unei venusiene din această zodie.

Echilibru fizic ce pare uşor de păstrat dacă psihicul se asortează cât de cât cu el. Într-adevăr, nativul atinge destul de repede această stare dezirabilă şi se îndreaptă instinctiv spre ea. Dar una din calităţile esenţiale care se cer, în fizică, de la o balanţă, este sensibilitatea. Aici, ea riscă uşor să exagereze, iar sănătatea, drept urmare, să fie alterată. Pe plan sangvin, între circulaţia arterială şi cea venoasă se stabileşte un echilibru necesar; pe plan nervos, îl regăsim între cele două sisteme antagoniste care sunt vagul şi simpaticul. Cât despre interdependenţa dintre sistemul nervos şi cel circulator, se cunoaşte efectul emoţiilor asupra paloarei sau a roşeţei feţei, în răcirea extremităţilor, ca să nu cităm decât un aspect destul de spectacular al chestiunii. Ştiinţa actuală tinde să dea explicaţii fizico-chimice constatărilor psihosomatice. Astfel, mecanismele delicate, cum ar fi cele care asigură constantă în ceea ce priveşte pH-ul a sângelui şi a lacrimilor sau în ceea ce priveşte rezerva alcalină îşi văd funcţionarea perturbată de cauze morale. Este evident că acestea induc creierul să comande eliberarea "mediatorilor chimici", la nivelul terminaţiilor sau al releelor nervoase. Este suficient ca sensibila noastră Balanţa să fie supraîncărcată: unul din talere se înclină, echilibrul este distrus! În fond, e literal sinonim cu expresia populară "a-şi face sânge rău".

În caz de boală, un anturaj armonios, de preferinţă venusian (prezenţa florilor, a trandafirilor mai ales, sau a unor obiecte plăcute), o atmosferă de simpatie în calm şi repaus sunt remediile cele mai eficiente. Constatarea mediocrităţii curente, contactul cu persoane neîngrijite creează un dezgust generator de descurajare. Uneori, de altfel, nativii dau impresia că demisionează, că practica politica struţului ca să nu vadă ceea ce le atinge concepţia despre echilibru şi se repercutează asupra sănătăţii lor. În schimb, simţul acut al dreptăţii îi îndeamnă să încerce să răspândească în jurul lor bună impresie pe care ştiu că o merită. Certitudinea de a fi socotiţi amabili, afectuoşi, devotaţi şi fermecători, chiar încântători, este pentru ei un puternic motiv de satisfacţie şi, drept urmare, de echilibru. Îi înţelegem astfel pe mulţi dintre ei care mărturisesc cu dragă inimă ca medicul lor este mai curând un medic al sufletului, şi, spre deosebire de nativii din Fecioară, îl schimbă foarte greu.
Organele excretoare, şi anume rinichii, riscă să fie puşi în cauză şi, în orice caz, vor trebui supravegheaţi. Tot ce i-ar putea ajuta să-şi îndeplinească funcţia sau să favorizeze eliminări suplimentare este recomandabil. Rezistenţa fizică poate fi mărită prin mişcări de ritmică educativă (de esenţa venusiană), prin masaje. Sporturi bine alese - patinaj, tenis, baschet - sunt de asemenea foarte recomandate.

Alimentaţia trebuie supravegheată de aproape. Menţinerea pH-ului organismului postulează şi evitarea fructelor prea acide şi a apelor minerale foarte alcaline; în schimb, merele dulci şi fructele oleaginoase sunt foarte recomandate. Nativii sunt mai dispuşi să reacţioneze favorabil la o cură termala bine aleasă, decât la folosirea unui remediu chimic capabil de retroacţiune pe celălalt taler al balanţei.

Analizele biologice le vor fi de mare ajutor ca să regleze metabolismul esenţial, cel al apei. Iar echilibrul sării va fi preponderent la ei. Este evident, de asemenea, că alcoolul nu poate să le fie decât foarte nefast. Pielea este oglinda sănătăţii, în special pielea feţei. Agenţii interni şi externi de dezinfecţie, de eliminare şi de curăţare a tenului pot să concure la starea bună a sănătăţii, ca şi la o temperatură cât mai constanta posibil.

Niciun comentariu: