sâmbătă, 29 ianuarie 2011

MATRIX FOREVER

Din nebuniile tehnologiei: masina de citit ganduri si “viata” virtuala fara de moarte

   Pentru prima data in istorie, s-a reusit “traducerea” semnalelor din creier in limbaj prin intermediul unei masinarii. Cercetatorii de la Universtitatea din Utah au realizat acest lucru cu ajutorul unor senzori atasati pe suprafata creierului uman.
   Metoda, care are o acuratete de 90%, va fi folosita pentru ca persoanele paralizate si care nu pot sa vorbeasca sa poata comunica, spun medicii citati de telegraph.co.uk, preluat de protv.ro Masinaria a fost pusa la punct de o echipa de bioingineri americani care sunt de parere ca, in viitor, astfel de tehnologii vor putea fi folosite pentru citirea gandurilor oricui.
    Profesorul Bradley Greger, seful echipei de specialisti, a declarat:
“Eram foarte entuziasmat cand am inceput sa lucram la experiment si am reusit sa traducem semnalele creierului cu ajutorul unui dispozitiv pe care speram sa-l folosim pe termen lung. Sper ca acesta sa fie util in cativa ani pentru pacientii paralizati, care nu pot vorbi”.

Cum arata masinaria de citit ganduri


   Este o banda plina de senzori, compusa din electrozi care percep semnalele electrice ale creierului. Mai exact, vorbim despre doua retele, de o parte si de alta a capului, formate din cate 16 electrozi, fixate pe centrele de vorbire ale creierului.
   Primul pacient conectat la acest aparat a fost un bolnav de epilepsie. In timp ce el a citit in repetate randuri fiecare dintre cele 10 cuvinte care ar putea fi de folos unei persoane paralizate si anume “da”, “nu”, “cald”, “rece”, “foame”, “sete”, “salut”, “la revedere”, “mult” si “putin”, un calculator a inregistrat ce se petrece in creierul sau.
   Concluzia? Fiecare cuvant are un semnal cerebral diferit, iar cercetatorii au asociat cuvantul in sine cu impulsul realizat de creier la rostirea lui. Si totul a mers struna, pentru ca in 90% dintre cazuri, potrivirea a fost perfecta. Calculatorul a receptat undele cerebrale fara sa foloseasca un program de recunoastere a limbajului.

De la gand la limbaj


   Cercetatorii au descoperit ca si simplul fapt ca ne gandim la un anumit cuvant – fara sa-l rostim – produce aceleasi semnale cerebrale, ceea ce ii face pe acestia sa creada ca vor putea dezvolta un mecanism care repeta ceea ce gandeste un om. O masina de citit ganduri, cu alte cuvinte.
   “Aceasta este dovada conceptului – am demonstrat ca aceste semnale ne spun ce gandeste persoana care nu poate vorbi” a conchis profesorul Greger.
Studiul este publicat in American Journal of Neuro Engineering unde se mai remarca faptul ca aparatul este primul de acest gen care “citeste” semnalele creierului de la suprafata sa, fara sa invadeze materia cerebrala, mentioneaza Teleghraph, citat de Protv.

Viata fara de moarte a devenit posibila?


   Lifenaut e un program on-line ce stocheaza digital personalitatea unei persoane dupa moartea sa fizica * Defunctul continua sa dialogheze cu prietenii si familia printr-un avatar * Biserica acuza un plan satanic de tip Matrix * Cei care conduc lumea vor sa ne mute intr-o lume virtuala, spun adeptii conspiratiilor * “Daca lumea reala e de fapt una virtuala?”, se apara savantii
   Miscarea Terasem este o companie a oamenilor de stiinta care au creat un robot cu personalitatea unei femei. LifeNaut se numeste programul care, intr-un viitor nu foarte indepartat, “ar putea sa sfideze moartea”, dupa cum se lauda initiatorii programului. Acesta presupune un sistem de stocare digital care permite utilizatorilor sa isi pastreze personalitatea intr-un sistem online. De asemenea, programul permite oamenilor care il folosesc sa isi creeze propriul avatar, care sa comunice cu prietenii si familia dupa ce persoana care i-a dat viata a murit din punct de vedere fizic.
   LifeNaut ofera si un serviciu aditional numit BioFile. Pentru 1 $ pe zi, compania va lua cateva din celulele defunctului si le va stoca in speranta ca stiinta va evolua atat de mult in viitor incat din ele se va putea crea o clona a acestuia. Oamenii de stiinta spun ca la urmatoarele generatii ale sistemului, pesonalitatea omului respectiv impreuna cu intreaga sa memorie vor putea fi descarcate in clona acestuia, astfel ca persoana respectiva va deveni nemuritoare.
   Parca pentru a pregati sistemul in care personalitatile diferitilor oameni care au trait vor fi stocate si accesibile on-line, deja exista suficiente companii care propun jocuri virtuale de tip avatar, de pilda Second Life. Utilizatorul, care isi alege un avatar, traieste intr-o lume virtuala in care se distreaza, danseaza, mananca, bea si face sex. Un veritabil Matrix. Daca acum va intra in vigoare si sitemul LifeNaut, deja ceea ce speculau realizatorii filmului Matrix ar putea deveni realitate. Pe de-o parte, omul ca persoana va deveni dependent de computere, de lumile virtuale si nu va mai simti nevoia sa socializeze “live”, ci prin intermediul retelelor de socializare care se vor transforma la randu-le in lumi virtuale. Omul se va transforma intr-o “leguma” conectata la Internet si va trai o viata cibernetica. Pe de alta parte, asta ii va asigura si asa-zisa “nemurire” electronica, dupa moartea fizica a sa acesta continuand sa “traiasca” in lumea virtuala, care va deveni la fel de reala precum un vis.
  Problema pe care si-o pun cercetatorii este – cine va mai procrea in realitate? Nu va fi un bai, deoarece si asa exista curente care sutin ca populatia planetei este prea mare si ca ar trebui redusa. S-ar reduce numarul persoanelor fizice dar ar creste numarul persoanelor virtuale. Usor-usor, populatia Terrei se va muta in spatiul cibernetic, traind o viata imaginara. De altfel, tanara generatie pare pregatita pentru asa ceva. Copii care stau cel putin 12 ore in fata computerelor, in jocuri on-line de tip World Of Warcraft, care traiesc astfel intr-o lume iluzorie, neavand nevoie de mancare si de bautura in tot acest timp. Astfel ca generatiile urmatoare par pregatite pentru viitorul scenariu planetar.
   Ca tot vorbim de scenarii, adeptii teoriei conspiratiei au reactionat imediat afirmand ca acest tip de sistem de tip LifeNaout, ca si implemetarea cipurilor reprezinta ultima faza a celor care conduc lumea dupa un plan diabolic, in care nu va mai fi nevoie de Creator ci omul devine creator, nu va mai fi nevoie de credinta, de nemurire, pentru ca sistemul virtual o pune la dispozitie si astfel proiectul devine unul satanic, in care Divinitatea este exclusa, sarita cu o treapta, iar omul isi va crea avataruri “dupa chipul si asemanearea sa” in diverse lumi virtuale.
   Ca raspuns, oamenii de stiinta intreaba la randul lor: “Dar daca lumea asta in care traim deja si ni se pare reala este deja una iluzorie, una gata cibernetica in care traim, iar noi suntem niste avataruri ale unei entitati pe care o numim suflet si care ne manipuleaza din spatele unei “tastaturi” asa cum manevram noi computerul?” Teoria nu este nici pe placul Bisericii care considera proiectul ca unul satanic, cu scopul de a-l exclude pe Dumnezeu si viata viitoare, nemuritoare, din Marele Plan al Universului. (M.F.)

Sursa : Apologeticum





Niciun comentariu: