miercuri, 17 august 2011

VISAREA CONSTIENTA



Oamenii au privit mereu visele ca pe un fenomen de necontrolat. Cercetări ştiinţifice recente au început însă să confirme faptul că, printr-un efort susţinut, noi putem dobândi controlul deplin asupra viselor noastre.
La Universitatea Stanford (SUA) s-a format un colectiv de cercetători care studiază starea de vis conştient, urmărind să aprofundeze cunoaşterea asupra conştiinţei umane şi aplicaţiile visului conştient în domeniul sănătăţii.
Cercetarea modificărilor care apar la nivelul creierului şi al conştiinţei poate conduce la descoperiri fantastice, permiţându-ne să intrăm la voinţă în starea de vis conştient şi să avem astfel acces la orice experienţă imaginabilă. Deja se ştiu multe lucruri despre acea fază a somnului numită REM (Mişcări Rapide ale Ochilor), starea în care intervine visarea lucidă sau conştientă. Găsirea unui mijloc sigur şi convenabil de a intra în starea de vis conştient ar putea deschide o poartă către nenumărate aplicaţii de valoare ale acestei stări.
Visarea lucidă a fost în centrul atenţiei din partea comunităţii metafizice şi ştiintifice în ultimii ani. În culturile orientale, visarea lucidă a fost întotdeauna un element ezoteric al practicilor spirituale ale taoismului, budismului şi hinduismului. Budiştii tibetani au ridicat practica visării lucide la o formă de artă. Budiştii tibetani consideră că a visa este o cale de a stabili conexiuni mai profunde cu sufletul cuiva. Ei cred că de fiecare dată când visăm experimentăm condiţia sufletului nostru esenţial.
Luciditatea in vis este extrem de valoroasă. Când indivizii încep să aibă experienţa visării lucide ei încep să fie mult mai expansivi. Limitările personale nu mai există şi apare sentimentul de a controla mai bine destinul personal. Intuiţia şi imaginaţia în timpul orelor de veghe sunt sporite în mod vizibil.
Astăzi, visul conştient a devenit o realitate, fiind explorat de mii de oameni în Occident. Cu toate că este o experienţă rară pentru majoritatea oamenilor, totuşi, fiecare din noi are un vis conştient cel puţin o dată în viaţă, iar 20% din oameni chiar o dată pe lună. Se fac cercetări pentru a face accesibilă această experienţă întregii umanităţi, pentru că dezvoltarea acestei capacităţi necesită mai mult timp şi efort decât sunt dispuşi să acorde cea mai mare parte a oamenilor. Tehnologia ne poate ajuta să atingem această stare, dar deocamdată succesul nu poate fi garantat 100%.

Ce este visul conştient

A visa conştient înseamnă să ştii că visezi chiar în timp ce visezi. În timpul visului conştient, putem gândi, raţiona şi acţiona la voinţă, rămânând în acelaşi timp în stare de somn şi continuând să visăm. Teoretic, fiecare are această capacitate, pentru că fiecare dintre noi visează noapte de noapte.
Cei mai mulţi dintre noi au experimentat mai multe grade de luciditate. Când cel care visează realizează că un anumit segment de vis este doar un vis, aceasta se numeşte “visare prelucidă”. Un vis într-adevăr lucid este acela în care cel care visează recunoaşte în mod clar că visează, continuându-şi astfel experienţele din vis. Aceste vise tind să pară mai reale şi mai vii decât realitatea normală din starea de veghe. De asemenea, simţul auzului, vederii, gustului şi mirosului par a fi amplificate.
În timp ce visăm, ne proiectăm, de fapt, în lumi paralele, complexe, cu detalii la fel de clare, dinamice şi impresionante ca şi lumea fizică pe care o experimentăm în starea de veghe. Capacitatea de a crea lumi este un dar al minţii umane. Acest talent uimitor este folosit din plin atunci când visăm. Lumile create de mintea noastră sunt atât de convingătoare încât şi nouă ne e greu să le deosebim de lumea “reală”.

Inducerea stării de vis conştient

Deşi visarea conştientă poate fi învăţată şi există numeroase tehnici de inducţie a acestei stări, este nevoie de un efort susţinut pentru a obţine rezultate. În general, sunt două modalităţi prin care subiecţii pot intra în starea de vis conştient. Majoritatea spun că erau în mijlocul unui vis normal când un fapt mai neobişnuit i-a făcut să-şi dea seama că visează. Mai rar, subiecţii spun că s-au trezit pentru scurt timp dintr-un vis, adormind apoi din nou şi reintrând direct în acelaşi vis, fără întreruperea conştiinţei.
Iată un exemplu:
“Eram întins în pat dimineaţa târziu ascultând sunetul apei care curgea în baia învecinată. Mi-a apărut deodată o imagine a oceanului, la început mai estompată ca şi cum mi-aş fi imaginat-o în starea de veghe. Dar devenea rapid din ce în ce mai vie, în timp ce sunetul apei se îndepărta proporţional. În câteva secunde, m-am văzut stând pe ţărm, între mama mea şi o fată al cărei chip îmi era oarecum familiar. Nu mai auzeam sunetul apei care curgea în baie, ci numai pe cel al valurilor...”
În cărţile sale, Carlos Castaneda descrie tehnica pe care şamanul mexican Don Juan o numea “Arta visatului”. El l-a învăţat pe Castaneda să se “trezească în vis”, programându-şi mintea încă din starea de veghe să realizeze o acţiune simplă, de exemplu să-şi privească mâinile. Odată “trezit”, el putea apoi să realizeze acţiuni mai complexe la voinţă şi chiar să îşi deplaseze conştiinţa la distanţă, fie în lumea reală fie în lumile subtile.
Cercetătorii moderni caută metode de obţinere a acestei stări prin anumiţi stimuli externi induşi în timpul somnului paradoxal (REM). Aceşti stimuli au rolul de a aduce aminte subiectului că visează. Cei mai eficienţi se pare că sunt stimulii luminoşi. Se pot folosi însă şi sugestii verbale înregistrate sau stimuli tactili. Combinaţia dintre stimulii luminoşi şi exerciţiile mentale de genul autosugestiei este mai eficientă decât simpla folosire a stimulilor.

Relaţia minte-corp în timpul visului conştient

În timpul unor studii, s-au realizat electroencefalograme ale unor subiecţi care primeau stimuli luminoşi în timpul somnului paradoxal. De asemenea, s-au urmărit şi alţi parametri fiziologici pentru a vedea care sunt efectele acestei stări asupra corpului fizic şi a pune în evidenţă conexiunile care există între minte şi corp. S-a observat că atunci când visăm că facem anumite acţiuni, efectele asupra creierului sunt aproape identice cu cele produse de aceleaşi acţiuni din starea de veghe.
În primele 30 de secunde de vis conştient apare o scădere a undelor alfa din emisfera stângă a creierului, ceea ce corespunde unei intensificări a activităţii acestuia. Într-adevăr, emisfera stângă este asociată cu limbajul, iar subiecţii intrau în starea de vis conştient formulând în gând propoziţia “Acesta este un vis”.
Cei care visează conştient pot comunica, de asemenea, cu cei din lumea reală prin mişcări fine ale ochilor sau ale mâinii.

Aplicaţii de valoare ale visării lucide

Într-o lume cu posibilităţi nelimitate cum este cea specifică visului conştient, creativitatea este la ea acasă. Oamenii vor putea experimenta orice mod de viaţă îşi doresc, îşi vor putea trăi fanteziile pe care nu şi le pot permite în viaţa reală, sau vor putea face repetiţii pentru succesele viitoare. Experimentarea stării de vis conştient este lipsită de orice risc, astfel încât ideile noi din orice domeniu pot fi testate în aceste lumi-model din vis.
Visarea lucidă poate fi privită, de asemenea, ca un proces de evoluţie spirituală, un pas înainte, pentru a-ţi reaminti cine eşti şi care este destinul tău real. Visătorul lucid are un mare avantaj în viaţă. În vise, personajele şi obiectele sunt părţi din noi înşine - fiecare personaj este o faţetă diferită a minţii şi personalităţii noastre. Putem întreba personajele din vis şi primi răspunsuri care au fost tot timpul în mintea noastră, doar că nu am recunoscut soluţiile care erau chiar în faţa noastră. Într-un vis lucid poţi prelua controlul şi depăşi temerile şi problemele. Adesea vei visa o situaţie cu care te confrunţi în viaţa reală, chiar în acel moment. Cum crezi că îţi va fi afectată atitudinea dacă te-ai putea ridica şi stăpâni situaţia? Aceasta te-ar putea ajuta în fapt să-ţi învingi temerile şi să faci faţă oricărei presiuni atunci când te întorci în “lumea reală” întrucât vei fi pregătit prin repetiţia din vis!
Visele recurente pot fi, de asemenea, stopate datorită lucidităţii. Multe persoane au coşmaruri repetate care sunt rezultatul unei traume sau tragedii din copilărie. În timp ce ele par imposibil de oprit de către visătorul pasiv, visătorul lucid poate controla situaţia şi, în final, o poate stăpâni.
Poţi să mergi în locuri şi să faci lucruri pe care întotdeauna ai vrut să le faci în visele tale. Aceasta poate fi o evadare din viaţă când lucrurile sunt dificile. Într-un vis lucid ai posibilitatea de a scăpa de stres, poti face grijile să dispară ca prin farmec şi poti realiza lucruri pe care ţi-ar fi plăcut să le faci dacă ai fi avut suficient timp pentru ele în timpul zilei. Chiar dacă nu se produce în lumea fizică, te vei simţi mult mai fericit şi mai relaxat graţie experienţelor din vis. Nu subestima puterea minţii de a face să se petreacă orice vrei – spune-ţi că meriţi şi lasă-ţi visele să zboare!
Se pot mări, de asemenea, capacităţile curative. Oamenii pot folosi visul conştient pentru a scurta timpul recuperării de după o boală sau operaţie chirurgicală.
Pe lângă faptul că este un puternic instrument ştiinţific pentru explorarea stării de vis, visul conştient oferă, de asemenea, un important potenţial pentru numeroase aplicaţii practice, inclusiv dezvoltare personală, creşterea încrederii în sine, depăşirea coşmarelor, îmbunătăţirea stării de sănătate fizică şi mentală, rezolvarea creatoare a problemelor şi altele. Un alt exemplu este cel al persoanelor handicapate, care vor putea să meargă din nou în visele lor, să danseze, să zboare sau chiar să facă dragoste.
La fel cum există simulatoare de zbor pentru a învăţa să pilotezi în perfectă siguranţă, visul conştient poate funcţiona ca un adevărat “simulator de realitate”, permiţând oamenilor să înveţe să trăiască în orice lume imaginabilă, să experimenteze şi să aleagă mai bine dintre diferitele viitoruri posibile.

Niciun comentariu: