duminică, 28 august 2011

Matricea Divina - Gregg Braden

“Stiam ca, la un anumit moment din viata mea, va trebui sa reconciliez ceea ce fusesem invatat despre fortele Luminii si ale intunericului, cu ce credeam eu despre ele. Insa, in loc sa existe o mare revelatie si un singur punct de cotitura, acest moment s-a manifestat treptat, ca rezultat al unui vis ce s-a repetat adesea, intre varsta de treizeci si cincizeci de ani.
Visul incepe aproape intotdeauna in acelasi fel. Ma vad stand singur, intr-un loc complet intunecat si gol. La inceput, nu mai este nimic in jurul meu, doar intunericul care se intinde peste tot si pare nesfarsit. Treptat insa, vad ceva departe, departe, la distanta.

vineri, 26 august 2011

Respira!



Liniştea este esenţa inimii. Nu poţi fi în plinul inimii tale, decât dacă te ierţi pe tine însuţi şi îi ierţi pe ceilalţi. Nu poţi fi în pli­nul inimii tale, dacă eşti îngrijorat sau furios. Nu poţi fi în plinul inimii tale, dacă respiri superficial sau cu greutate. 

miercuri, 24 august 2011

FECIOARA- Portret psihologic


"Cuget, deci exist"
Un temperament nervos


Primul semnalment al tipului Fecioara este complexul organic uscat, indreptat spre rece, care ii confera un temperament nervos. Acesta se traduce grosso modo printr-o carenta a vietii animale, functiile digestiva, musculara si respiratorie fiind prea putin dezvoltate, indiciu al unei diminuari a vitalitatii. In schimb, sistemul nervos este foarte dezvoltat. Vom vedea deci ca viata psihica si mintala trece inaintea manifestarilor fiziologice si ne vom gasi in fata unei persoane fine, mladioase, delicate, cu reactii complexe si fatete multiple. La inceput, structura morfologica ne indica o faptura puternic individualizata si net "selectiva", cel mai neinsemnat lucru putand avea o mare importanta pentru ea. Dar, tocmai din acest motiv, este menita sa intimpine dificultati de adaptare la lumea exterioara si de integrare in viata din jur. Cunoscand nelinistea, este facuta sa-si puna probleme, in masura in care viata ii prezinta aceste dificultati de adaptare pe care, printr-o naturala reflectare asupra trecutului propriu, le interpreteaza ca tot atitea simptome ale insasi firii sale.

Refuzul instinctului
Astrologul Cyrille Wilczkowski a definit foarte bine tipul Fecioara, doar in citeva cuvinte, fortand prea putin nota:
"Omul insemnat de zodia Fecioarei vede prea limpede ca sa nu prevada pericolele, se scruteaza prea mult ca sa cedeze impulsului organic. De departe, ghiceste tragismul vietii; cumpaneste cu anticipatie pretul aventurii; temator, se incordeaza in fata instinctului. Chemarea vietii ii apare ca o amenintare pentru pacea sa, ca intruziunea unor forte necunoscute si redutabile in refugiul sau calm. Este ispitit sa nu vada decat un atentat la pudoare in iubirea care il solicita si doar suferinta si lipsa de ratiune in lumea senzatiilor. Reactia sa naturala este sa se eschiveze, sa se refuze, precum Gilgamesh i se refuza lui Ishtar, sa-si evite destinul natural, sa fuga de o responsabilitate care i se pare covarsitoare."
Aceasta este cel putin prima atitudine, reactia imediata a tipului Fecioarei in fata vietii si in prezenta oricarui eveniment. De aceea i se reproseaza adesea o oarecare lipsa de spontaneitate, de elan, de antren si faptul ca vrea de cele mai multe ori "sa taie firul in patru". Neindoios, trece totul prin sita, cumpaneste mult inainte de a actiona si isi rasuceste de sapte ori limba in gura inainte de a vorbi!
Opune deci un soi de refuz liberului exercitiu al sensibilitatii si nu se gandeste decat sa neutralizeze fortele brute ale instinctului, din pricina obscurei si profundei nelinisti pe care i le suscita acestea. De unde reculul putin speriat din fata necunoscutelor lumii si vietii. Prefera sa se sprijine pe demersurile intelepte ale judecatii proprii, astfel incat isi situeaza mantuirea intr-un plan de reflectie, in calculul rational, in actul perfectionat; este de altfel de asteptat ca, daca are, din instinct, o viziune realista asupra vietii, sa ajunga sa ia o pozitie serioasa fata de evenimente. Ba chiar se angajeaza mai curand in sensul unei igiene fizice si morale bine aplicate.
Faptul de a evita instinctul sau de a-1 respinge creeaza constiinta; daca instinctul nu e decat natura, constiinta, in schimb, nu vrea decat cultura si civilizatie (sau negarea lor). Primul act al constiintei este oprirea in fata elanului natural pe care o cunoaste bine Fecioara. Datorita acestei frane, poate sa introduca in viata sa o anumita disciplina si sa construiasca o ordine care sa satisfaca un ideal uman. De unde se constata, la Fecioara, o latura "perfectibila", o dorinta profunda de cultura sau de perfectiune morala care sa-i satisfaca nevoia imperioasa de a-si apartine, de a se poseda. in cele din urma. Idealul Fecioarei este omul "clasic", chiar in sensul clasicismului, care aspira sa dispuna liber si sa fie sigur de el insusi.
La un nivel mai putin ambitios, acest "perfectionism" face din Fecioara tipul zodiacal desavarsit, perfect, din omenirea noastra medie; fiinta aceasta plina de simt practic stie sa faca fata tuturor situatiilor si este inzestrata cu o mie de mici calitati atat de utile in viata de zi cu zi.
In plus, acelasi dispozitiv de retragere in fata instinctului ii permite sa-si aranjeze o existenta confortabila dintr-un anumit punct de vedere. Asistam desigur la o nivelare a aventurii umane; betiei dorintelor, Fecioara ii prefera o anume liniste; placerea este respinsa in favoarea tihnei. Dar aceasta se atinge mai usor decat "fericirea" spre care nazuiesc persoanele mai instinctive.
Si totusi...

De la nesiguranta la inferioritate
Nu s-ar putea spune ca tentativa de echilibru rational a Fecioarei este ceva foarte sigur. Aceasta organizare a existentei care contine si inchide fortele instinctive sub o scoarta bine lustruita e mai curind un fel de "dans pe un vulcan". Instinctele vor accepta oare sa ramina mereu reprimate? In orice caz, Fecioara se straduieste cat poate de bine in acest sens.
Banuitor fata de impulsurile instinctive de care se teme, Eul adopta masuri de aparare proprii sa-i asigure securitatea. Aceste mecanisme de protectie sunt urmarea retractarii Eului: nativul se aduna oarecum in sine, pentru a se feri de situatiile exterioare susceptibile de a-i provoca neplacerile de care se teme. Sa dam un exemplu, pentru a explica aceasta reactie prin negare: o tinara isi face mari iluzii in legatura cu primul ei bal - prezentarea unei rochii noi, o intilnire... revine insa acasa dezamagita, suparata, umilita. De atunci, evita balurile, nu se mai intereseaza de toalete, nu mai vrea sa danseze; afiseaza un dispret total pentru acest gen de lucruri si va cauta o compensatie in studii sau in altceva... Aceasta forma de renuntare si de detasare poate deschide drumul spre o anume intelepciune.
De aici rezulta o atitudine net introvertita. Nativul e rezervat: isi pipaie terenul; e sobru in exteriorizari. Este tentat sa se izoleze ca sa nu se piarda si nu se produce decat cu buna stiinta. Dar oare scoarta asta izolanta chiar il protejeaza perfect? Amenintarea instinctului pluteste latenta; dovada, faptul ca este nelinistit si ca ascunde in strafundul sufletului un simtamint durabil de nesiguranta. Intr-adevar, la el nu domneste pacea launtrica, in schimb angoasa nu e departe, el vazandu-i, ca printr-o fereastra, toate amenintarile. Va fi ispitit sa caute un adapost intarind barierele: conformandu-se uzantelor, avand grija de respectabilitatea sa, nerenuntand la sentimentul datoriei, la cinstea scrupuloasa, la sociabilitatea desavirsita, la rectitudinea de caracter. . .
In cele din urma, de aici poate rezulta un anume sentiment de inferioritate. Treptat se instaleaza efectul de intimidare prealabila, care va face din el un om sters, un pudic, un timid care pacatuieste prin modestie, cu atat mai mult cu cat emotivitatea retinuta ii confera in cel mai inalt grad simtul ridicolului. Desigur, numeroase calitati, ca serviabilitatea, omenia, fac ca relatiile cu o Fecioara sa fie agreabile, dar sentimentul acesta guliverian este o slabiciune de depasit, deoarece paralizeaza si chinuie o constiinta nesigura pe ea si produce pana la urma un caracter susceptibil si iritabil, nativul stiind foarte bine cat valoreaza, in strafundul sufletului sau, fara sa poata ocupa locul care ii revine de drept.


Retinerea
Psihanaliza a descoperit un complex al carui registru de trasaturi de caracter il acopera exact pe cel pe care, din antichitate, astrologia i l-a atribuit Fecioarei. Sa ne fie permis sa observam, in trecere, cu ciaa acuratete a grupat empiric vechea caracterologie astrologica un intreg ansamblu dc trasaturi de caracter fara sa le cunoasca fundamentele biopsihologice, desi a asociat intim Fecioara cu functia intestinala.
Este vorba de ceea ce psihanalistii numesc, in limbaj freudian, "complexul anal". Se stie ca exista, dupa ei, o perioada in dezvoltarea copilului cind acesta acorda cel mai mare interes faptului de a-si retine sau evacua scaunul. Accentul afectiv se concentreaza astfel un timp pe functionoarea rectului, fie in faza de retentie, fie in cea de expulzare. La tipul Fecioara, este dominant interesul purtat faptului de a retine continutul intestinal si educarii curateniei. La nastere, copilul se complace in libertatea excrementelor sale, dar vine o varsta cand, sub presiunea educatorilor, prefera sa se retina si sa "aiba scaun" conform convenientelor. Adopta ceea ce Ferenczi numeste "morala sfincterelor". E tocmai cazul tipului Fecioara care, din punct de vedere psihanalitic, se caracterizeaza prin faptul ca raspunde usor disciplinei impuse de educatori si este curat de timpuriu. In aceste conditii, vorbim de un complex sau, pur si simplu (intrucat consecintele nu sint patologice decat daca tendinta este fortata), de un "caracter anal controlat".
Or, aceasta situatie psihica infantila lasa urme in comportamentul adultului, precumpanind in claborarea intregului caracter. Cind tendinta este fortata, el merge, dupa parerea eminentului profesor Charles Baudouin, "de la constipatie la avaritie, trecind prin pedanterie, spirit formalist si puritan, mici manii, gustul pentru colectii si clasificari, dragostea, mai curand exclusiva, pentru ordine, exactitate, curatenie. Evident ca toate aceste trasaturi nu sunt intotdeauna evidente intr-un caz dat, dar ele prezinta, in ansamblu, o solidaritate remarcabila".
Nici nu s-ar putea rezuma mai bine tipul Fecioara disonant! Dar sa privim mai de aproape si mai in amanuntime tipul anal, cerandu-ne scuze fata de cititorul nativ din Fecioara ca prezentam, pentru fluenta expunerii, intr-un singur ansamblu latura buna si cea rea, caracterul si complexul.
Trasatura fundamentala a acestui caracter este tendinta de a retine si, drept urmare, a controla si, ulterior, a se stapini.
Asociat cu instinctul retinerii, se traduce prin atitudini diferite:
Pe plan financiar, produce grija de a economisi dusa uneori pana la avaritie; nativului ii place sa acumuleze (inmagazinarea) si este parcimonios; in plus, e conservator si prevazator. Aceasta tendinta il poate impinge sa adune lucruri mai mult sau mai putin inutile de care insa se descotoroseste anevoie. Sub aspectul actiunii, este temporizator; isi rezerva luarea unei decizii, amana pe maine lucrurile de facut, lasa sa i se ingramadeasca scrisorile la care trebuie sa raspunda, prelungeste situatiile... Putem intelege asta cu atat mai mult cu cat face totul laborios, cu efort si simte nevoia sa infaptuiasca lucrurile in mod scrupulos, conform cutarui principiu, cutarei reguli sau cutarui consemn. In plus, este legat de forma pana la mania detaliilor si poate deveni formalist, chitibusar sau pedant. Se spune atunci despre el ca-i place "sa caute nod in papura", inapt sa se bucure de o situatie agreabila atat timp cat toate conditiile si circumstantele pe care le poate comporta aceasta situatie nu sunt complet indeplinite.
Sub aspect moral, este serios, cinstit, constiincios; are simtul respectabilitatii; are o mare dorinta de puritate (tot ce este manjire, profanare ii repugna) si o profunda dorinta de perfectiune.
Sub aspect intelectual, este omul "analizei"; se indoieste, e sceptic, cauta sa inteleaga, sa vada limpede; e foarte lucid; isi cauta calea in organizare, metoda, disciplina, sistematizare, se arata partizanul clasificarilor si al statisticilor; are adesea un spirit enciclopedic.
La tipul Fecioara avantajele si cusururile sunt cu atat mai accentuate, cu cat Saturn, astrul inhibitiilor, e mai puternic la nastere.
Evident ca aceasta dispozitie psihologica generala il face sa vada viata intr-o lumina serioasa, indreptandu-i privirea mai curind spre lucrurile dificile, laborioase, ingrate si penibile. lar cand nativul din Fecioara isi impune reguli de viata, la care se constringe singur sau carora se straduieste sa li se supuna, acestea il plaseaza respectiv in climatul Casei a Vl-a:
...sarcina omului in viata este sa-si mintuiasca sufletul Ca sa-si mintuiasca sufletul, trebuie sa traiasca dupa legea lui Dumnezeu, si ca sa traiasca dupa legea lui Dumnezeu, trebuie sa renunte la deliciile vietii, sa munceasca, sa trudeasca, sa rabde si sa se arate mizericordios .
Desigur, Fecioara poate cunoaste delicii, dar pe cele ale spiritului (ceea ce nu inseama ca sunt mai mici) si, in orice caz, universul acestei zodii este cel al ucenicului, al datoriei, al vointei de abnegatie personala: e regatul serviciului si al sacrificiului de sine benevole.

De la tipul superior la tipul inferior
Ca orice semn zodiacal, Fecioara are aristocratii si infirmii ei. In virful scarii, se afla genii ale gandirii, chiar si ale actiunii, eroi ai culturii. Gama calitativa a valorilor Fecioara se etaleaza de la aceasta culme pana la patologie, trecind prin omenirea mijlocie a acelor fiinte nenumarate, stimabile si calificate, care isi aduc contributia la opera societatii si isi organizeaza pentru sine o existenta de invidiat.
Dar trebuie cunoscute piedicile care o ameninta pe Fecioara in cazul franelor prea accentuate ale lui Saturn. Ratiunea si virtutea nu trebuie sa duca la o saracie vitala prin retragerea Eului, devenind doar lipsa de anvergura si frica de aventura. Exista pericolul de a-si "taia aripile" prea mult, ucigind spontaneitatea, prin rezerva excesiva, parcimonie, rationalism exacerbat, ordine inabusitoare, puritate secatuitoare, nelasand in viata nici un loc pentru surpriza, fantezie, risc, nebunie.
Primejdia care ameninta Fecioara este sa nu se inraiasca intr-o viata fara speranta, de o monotonie plicticoasa. Sa cunoasca existenta mediocra si stramtorata a acelor burghezi fricosi si prefacuti ca domnii Homais, Brichot, Cottard; a batrinilor burlaci, de un egoism incurabil, incapatanati in gesturi automatizate de insecta: sa astupe sticlele, sa indrepte tablourile, sa economiseasca resturile de lumanare, sa verifice de o suta de ori gazul si inchizatoarea usii...; sau a fetelor batrine limitate la detaliile si minutiile unei vieti consacrate cultului maniilor personale... Inseamna moartea incetul cu incetul.
Iar cind supapa nu mai poate retine instinctele infrante, nativul se apara de angoasa prin intermediul unei formatiuni nevrotice: fobie sau obsesie. Traieste evitind obiectele care genereaza panica, intr-o lume de tabuuri si interdictii, intr-un univers din ce in ce mai ingustat; altfel se mentine intr-o stare de puritate, evitand cu grija orice contact cu lumea materiala, gratie unui ceremonial care asculta de un ritual precis si minutios de purificare.

Ambivalenta
S-ar putea crede ca fiecarui semn zodiacal ii corespunde un caracter definit in mod static. Ar insemna sa nu cunoastem caracterologia astrologica ce respecta dinamica vietii, De fapt, exista trei tipuri Fecioara. Cel pe care 1-am definit este tipul "clasic", cel mai curent. Existenta celorlalte doua e rezultatul unui raport de forte intre puterile de inhibitie si pulsiunile instinctive. Se stie ca, in general, la Fecioara, predomina inhibitia; dar este suficient sa fie dominanta o planeta instinctiva (de exemplu Marte sau Pluto) la nastere si avem tabloul contrar care transforma "analul controlat" in "analul relaxat", facind dintr-un tip Fecioara un veritabil tip Scorpion.
In cazul analului relaxat, copilaria este marcata afectiv de actul evacuarii intestinale, care provoaca o satisfactie instinctiva, o placere. Daca educatia in vederea curateniei e insotita de asocieri neplacute, atunci cand copilul e pus pe oala prea devreme sau are in cursul educarii un simtamant prea puternic de constringere sau spoliere, el va da o valoare de protest faptului ca este sau ramane murdar. Daca personalitatea in formare imprumuta elemente ale acestui stadiu de dezvoltare, individul prezinta un caracter rau, iritabil, carcotas, agresiv, nedisciplinat, revoltat, autoritar, incapatanat, cu furii distructive, cruzime si tendinta de a murdari, a manji, a contamina, a pangari... Nativul prezinta o anume latura "salbatica"; in plus, se fixeaza in stadiul gindirii magice cu dorinte de atotputemicie, cu o tendinta spre fantastic, mister, ocultism... Bineinteles ca acest tip ar fi un individ destul de negru la suflet daca si-ar exprima tendintele la un nivel inferior; dar de la crisalida pana la fluture este o intreaga lume, iar adultul e capabil de sublimari, mai ales in nevoia de a produce, de a "scoate ceva din el", pe scurt, in instinctul sau creator bogat in posibilitati; si totusi, caracterul ramane tot dur.
Cu cat tipul de Fecioara "clasic" poate sa fie rational, disciplinat, conventional, civic, cu atat acest tip de Fecioara reactional poate sa fie instinctiv, nedisciplinat, anticonformist, "barbar"... Tipul Fecioara reactional constituie la drept vorbind o nesemnificativa minoritate in sanul marii familii a nativilor din Fecioara, dar, oricat de marunta ar fi, ea exista iar noi trebuie sa o semnalam. Este suficient sa citam in dictionarul nostru numele unor Arp, Borgia, Deroulede, Dubois, Francisc I, Ivan cel Groaznic, Jarry si Richelieu ca sa fim edificati. Prin urmare, nici o indoiala ca aceasta minoritate din Fecioara nu se va recunoaste in capitolul de fata sau va vedea aici doar negativu! persoanei sale; dar se va recunoaste perfect in Scorpion si nu putem decat sa trimitem la paginile consacrate acelei zodii.
Mult mai numerosi, in schimb, sunt membrii celui de-al treilea grup, cel pe care il putem numi tipul ambivalent. La acesta, inhibitia si pulsiunile sint aproape egale, astfel ca se dedau unui joc basculant care face sa alterneze sau sa coexiste in persoana sa tipul clasic si tipul reactional. De unde o ambivalenta puternic accentuata: de o parte simultaneitatea a doua caractere diametral opuse care opereaza pe doua terenuri diferite, iar de alta, succesiunea oscilatorie a acestor doua caractere extreme in acelasi domeniu.
Nativul retine cu o mana si da drumul cu cealalta sau da drumul mai intai si retine apoi. Are tendinta sa amane pe cat mai tirziu posibil momentul de a actiona, pe urma de a face in ultimul moment lucrurile pe care le-a tot ingramadit, cu o graba si un efort extreme. Are tendinta, apoi, de a acumula mult timp o mie si unul de obiecte neinsemnate, ca sa se descotoroseasca de ele dintr-o data. De asemenea, accepta un regim de restrictii ca sa economiseasca mici sume de bani, pana in ziua cand isi va cheltui toate rezervele. Poate sa fie punctual pana la un sfert de minut (de exemplu, la lucru, in cercetarile sale...) si sa fie de o inexactitate flagranta in alte circumstante; uneori, este maniac in sfera abstracta si "lasa-ma sa te las" in existenta practica. Poate apoi sa se arate neglijent, dezordonat, nepasator si sa traiasca o subita febra de ordine si curatenie (furia dereticatului, la femei...). In locuinta ei, femeia poate avea o camera irnpecabila, alaturi de o debara in care exista o neoranduiala de nedescris. Este si cazul persoanelor care duc o viata burgheza si proclama opinii anarhiste, sunt si supuse si carcotase, si manierate si desantate, si docile si iritabile, intr-un anumit domeniu politicoase, pudice si pure iar intr-altul viclene, intrigante, ipocrite... Putem intilni "mironosita", ingenua libertina, timidul care, intr-o buna zi, "isi da poalele peste cap", sau fiinta duplicitara, nevrozata si perversa, care este chiar si pentru sine un intolerabil obiect de dispret si de dezgust... Formulele combinate, cum bine se vede, sunt foarte numeroase si nu poate fi vorba sa le enumeram aici pe toate. Fiecare caz de Fecioara este, fireste, particular si are o fizionomie proprie. Trebuie insa constatata bogatia posibilitatilor deschise, in sensul bun ca si in cel rau, prin incrucisarea celor doua tendinte. In sens negativ, trebuie desigur sa ne asteptam la surprize, aceea de pilda, de a vedea o persoana asezata comportandu-se intr-o buna zi exact invers fata de adevarul sau prim si rasturnand valorile sale cele mai sigure, pe scurt, trecind de la alb la negru; e ceea ce se intimpla, bunaoara, cand "ispitele celei de-a doua tinereti" pustiesc in cateva saptamani o viata ordonata ca o gradina. Dar in sens pozitiv acceptarea complexului "relaxat" de catre tipul clasic introduce in psihologia sa resurse pretioase pe care suntem inca departe de a le cunoaste in totalitate; el va opune, de exemplu, ironia obsesiei seriozitatii si va gasi in umor depasirea propriilor sale valori. Cu siguranta ca pe aceasta cale ocolita Fecioara devine unul din semnele zodiacale cele mai bogate.

Inteligenta
Stim ca toata forta tipului Fecioara sta in inteligenta sa. Nelinistit, este neaparat si curios; detasat de viata emotionala, nu-i vine greu sa fie un observator minutios, un exemplar atent caruia nu-i scapa nimic in modul analitic de a examina faptele; cu atat mai mult cu cat simtul critic, impins uneori pana la scepticism, este treaz in masura in care isi interzice sa participe la viata. Toate acestea il duc indeobste la utilitarism, la eficienta, la tehnica.
De altfel, se simte mai la indemina cu materia sensibila: tot ce poate fi pipait, vazut, masurat. In cazul acesta vede clar fara ajutorul intuitiei, pe care de fapt nici n-o are intr-o prea mare masura. Procedeaza rational, prin analiza (izolind factorii), prin critica, deductie si inductie, precum si prin verificare; se calauzeste dupa logica.
“O singura demonstratie ma impresioneaza mai mult decit cincizeci de fapte... Sunt mai sigur de judecata mea, decit de ochii mei.” (Diderot)
Aceasta forta intelectuala este cea care a dat nastere amplei dezvoltari a stiintei moderne, incepind cu Descartes, la care Saturn-Fecioara simbolizeaza intregul “Discurs despre metoda”.
Dar, ca orice organizare intelectuala, acest creier are si el neajunsurile sale. Desi produce savantul specialist, enciclopedistul, eruditul, expertul tot el il produce si pe cel ingust la minte, pe cel fidel diplomelor, pe cel cu ochelari de cal. Tipul inferior este prea des gata sa piarda din vedere ceea ce leaga intre ele faptele si fiintele, sa nege raporturile lor reciproce ca sa le prezinte ca pe niste obiecte imuabile si izolate, ca pe niste realitati incremenite. lar adevarul lui nu este atunci decat un sirag de puncte de vedere: margelele nu tin decat de un fir (doar tipul Fecioara ambivalent poate depasi analiza rationala printr-o patrundere mai intima si mai profunda a esentei lucrurilor).
Acest filistin este uneori victima propriului sau bun simt, a "ratiunii". Ceea ce pretinde el de la cunoastere este prea des o functie de protectie impotriva angoasei, iar scrupulele sale stiintifice nu sunt decat o denumire frumoasa data lasitatii intelectuale: instinctul de siguranta se extinde si asupra confortului rational. Impregnat de materie, traieste ca un troglodit in bordei, marcat de trasaturi autohtone: este distant, neincrezator in fata necunoscutului. Sub aspect intelectual, isi pune la adapost ingustimea constiintei, in loc s-o distruga prin opozitia contrariilor spre a construi o stare de constiinta mai larga. Acest "neutru" este timorat in fata indraznelilor spiritului pe care prefera sa le nege (tot prin eliminare) decat sa le controleze: nu are curajul de a privi in fata vasta prapastie a necunoscutului si stie sa inalte un ecran protector intre stiinta sa si misterele nemarginite ale vietii.

miercuri, 17 august 2011

VISAREA CONSTIENTA



Oamenii au privit mereu visele ca pe un fenomen de necontrolat. Cercetări ştiinţifice recente au început însă să confirme faptul că, printr-un efort susţinut, noi putem dobândi controlul deplin asupra viselor noastre.
La Universitatea Stanford (SUA) s-a format un colectiv de cercetători care studiază starea de vis conştient, urmărind să aprofundeze cunoaşterea asupra conştiinţei umane şi aplicaţiile visului conştient în domeniul sănătăţii.
Cercetarea modificărilor care apar la nivelul creierului şi al conştiinţei poate conduce la descoperiri fantastice, permiţându-ne să intrăm la voinţă în starea de vis conştient şi să avem astfel acces la orice experienţă imaginabilă. Deja se ştiu multe lucruri despre acea fază a somnului numită REM (Mişcări Rapide ale Ochilor), starea în care intervine visarea lucidă sau conştientă. Găsirea unui mijloc sigur şi convenabil de a intra în starea de vis conştient ar putea deschide o poartă către nenumărate aplicaţii de valoare ale acestei stări.
Visarea lucidă a fost în centrul atenţiei din partea comunităţii metafizice şi ştiintifice în ultimii ani. În culturile orientale, visarea lucidă a fost întotdeauna un element ezoteric al practicilor spirituale ale taoismului, budismului şi hinduismului. Budiştii tibetani au ridicat practica visării lucide la o formă de artă. Budiştii tibetani consideră că a visa este o cale de a stabili conexiuni mai profunde cu sufletul cuiva. Ei cred că de fiecare dată când visăm experimentăm condiţia sufletului nostru esenţial.
Luciditatea in vis este extrem de valoroasă. Când indivizii încep să aibă experienţa visării lucide ei încep să fie mult mai expansivi. Limitările personale nu mai există şi apare sentimentul de a controla mai bine destinul personal. Intuiţia şi imaginaţia în timpul orelor de veghe sunt sporite în mod vizibil.
Astăzi, visul conştient a devenit o realitate, fiind explorat de mii de oameni în Occident. Cu toate că este o experienţă rară pentru majoritatea oamenilor, totuşi, fiecare din noi are un vis conştient cel puţin o dată în viaţă, iar 20% din oameni chiar o dată pe lună. Se fac cercetări pentru a face accesibilă această experienţă întregii umanităţi, pentru că dezvoltarea acestei capacităţi necesită mai mult timp şi efort decât sunt dispuşi să acorde cea mai mare parte a oamenilor. Tehnologia ne poate ajuta să atingem această stare, dar deocamdată succesul nu poate fi garantat 100%.

Ce este visul conştient

A visa conştient înseamnă să ştii că visezi chiar în timp ce visezi. În timpul visului conştient, putem gândi, raţiona şi acţiona la voinţă, rămânând în acelaşi timp în stare de somn şi continuând să visăm. Teoretic, fiecare are această capacitate, pentru că fiecare dintre noi visează noapte de noapte.
Cei mai mulţi dintre noi au experimentat mai multe grade de luciditate. Când cel care visează realizează că un anumit segment de vis este doar un vis, aceasta se numeşte “visare prelucidă”. Un vis într-adevăr lucid este acela în care cel care visează recunoaşte în mod clar că visează, continuându-şi astfel experienţele din vis. Aceste vise tind să pară mai reale şi mai vii decât realitatea normală din starea de veghe. De asemenea, simţul auzului, vederii, gustului şi mirosului par a fi amplificate.
În timp ce visăm, ne proiectăm, de fapt, în lumi paralele, complexe, cu detalii la fel de clare, dinamice şi impresionante ca şi lumea fizică pe care o experimentăm în starea de veghe. Capacitatea de a crea lumi este un dar al minţii umane. Acest talent uimitor este folosit din plin atunci când visăm. Lumile create de mintea noastră sunt atât de convingătoare încât şi nouă ne e greu să le deosebim de lumea “reală”.

Inducerea stării de vis conştient

Deşi visarea conştientă poate fi învăţată şi există numeroase tehnici de inducţie a acestei stări, este nevoie de un efort susţinut pentru a obţine rezultate. În general, sunt două modalităţi prin care subiecţii pot intra în starea de vis conştient. Majoritatea spun că erau în mijlocul unui vis normal când un fapt mai neobişnuit i-a făcut să-şi dea seama că visează. Mai rar, subiecţii spun că s-au trezit pentru scurt timp dintr-un vis, adormind apoi din nou şi reintrând direct în acelaşi vis, fără întreruperea conştiinţei.
Iată un exemplu:
“Eram întins în pat dimineaţa târziu ascultând sunetul apei care curgea în baia învecinată. Mi-a apărut deodată o imagine a oceanului, la început mai estompată ca şi cum mi-aş fi imaginat-o în starea de veghe. Dar devenea rapid din ce în ce mai vie, în timp ce sunetul apei se îndepărta proporţional. În câteva secunde, m-am văzut stând pe ţărm, între mama mea şi o fată al cărei chip îmi era oarecum familiar. Nu mai auzeam sunetul apei care curgea în baie, ci numai pe cel al valurilor...”
În cărţile sale, Carlos Castaneda descrie tehnica pe care şamanul mexican Don Juan o numea “Arta visatului”. El l-a învăţat pe Castaneda să se “trezească în vis”, programându-şi mintea încă din starea de veghe să realizeze o acţiune simplă, de exemplu să-şi privească mâinile. Odată “trezit”, el putea apoi să realizeze acţiuni mai complexe la voinţă şi chiar să îşi deplaseze conştiinţa la distanţă, fie în lumea reală fie în lumile subtile.
Cercetătorii moderni caută metode de obţinere a acestei stări prin anumiţi stimuli externi induşi în timpul somnului paradoxal (REM). Aceşti stimuli au rolul de a aduce aminte subiectului că visează. Cei mai eficienţi se pare că sunt stimulii luminoşi. Se pot folosi însă şi sugestii verbale înregistrate sau stimuli tactili. Combinaţia dintre stimulii luminoşi şi exerciţiile mentale de genul autosugestiei este mai eficientă decât simpla folosire a stimulilor.

Relaţia minte-corp în timpul visului conştient

În timpul unor studii, s-au realizat electroencefalograme ale unor subiecţi care primeau stimuli luminoşi în timpul somnului paradoxal. De asemenea, s-au urmărit şi alţi parametri fiziologici pentru a vedea care sunt efectele acestei stări asupra corpului fizic şi a pune în evidenţă conexiunile care există între minte şi corp. S-a observat că atunci când visăm că facem anumite acţiuni, efectele asupra creierului sunt aproape identice cu cele produse de aceleaşi acţiuni din starea de veghe.
În primele 30 de secunde de vis conştient apare o scădere a undelor alfa din emisfera stângă a creierului, ceea ce corespunde unei intensificări a activităţii acestuia. Într-adevăr, emisfera stângă este asociată cu limbajul, iar subiecţii intrau în starea de vis conştient formulând în gând propoziţia “Acesta este un vis”.
Cei care visează conştient pot comunica, de asemenea, cu cei din lumea reală prin mişcări fine ale ochilor sau ale mâinii.

Aplicaţii de valoare ale visării lucide

Într-o lume cu posibilităţi nelimitate cum este cea specifică visului conştient, creativitatea este la ea acasă. Oamenii vor putea experimenta orice mod de viaţă îşi doresc, îşi vor putea trăi fanteziile pe care nu şi le pot permite în viaţa reală, sau vor putea face repetiţii pentru succesele viitoare. Experimentarea stării de vis conştient este lipsită de orice risc, astfel încât ideile noi din orice domeniu pot fi testate în aceste lumi-model din vis.
Visarea lucidă poate fi privită, de asemenea, ca un proces de evoluţie spirituală, un pas înainte, pentru a-ţi reaminti cine eşti şi care este destinul tău real. Visătorul lucid are un mare avantaj în viaţă. În vise, personajele şi obiectele sunt părţi din noi înşine - fiecare personaj este o faţetă diferită a minţii şi personalităţii noastre. Putem întreba personajele din vis şi primi răspunsuri care au fost tot timpul în mintea noastră, doar că nu am recunoscut soluţiile care erau chiar în faţa noastră. Într-un vis lucid poţi prelua controlul şi depăşi temerile şi problemele. Adesea vei visa o situaţie cu care te confrunţi în viaţa reală, chiar în acel moment. Cum crezi că îţi va fi afectată atitudinea dacă te-ai putea ridica şi stăpâni situaţia? Aceasta te-ar putea ajuta în fapt să-ţi învingi temerile şi să faci faţă oricărei presiuni atunci când te întorci în “lumea reală” întrucât vei fi pregătit prin repetiţia din vis!
Visele recurente pot fi, de asemenea, stopate datorită lucidităţii. Multe persoane au coşmaruri repetate care sunt rezultatul unei traume sau tragedii din copilărie. În timp ce ele par imposibil de oprit de către visătorul pasiv, visătorul lucid poate controla situaţia şi, în final, o poate stăpâni.
Poţi să mergi în locuri şi să faci lucruri pe care întotdeauna ai vrut să le faci în visele tale. Aceasta poate fi o evadare din viaţă când lucrurile sunt dificile. Într-un vis lucid ai posibilitatea de a scăpa de stres, poti face grijile să dispară ca prin farmec şi poti realiza lucruri pe care ţi-ar fi plăcut să le faci dacă ai fi avut suficient timp pentru ele în timpul zilei. Chiar dacă nu se produce în lumea fizică, te vei simţi mult mai fericit şi mai relaxat graţie experienţelor din vis. Nu subestima puterea minţii de a face să se petreacă orice vrei – spune-ţi că meriţi şi lasă-ţi visele să zboare!
Se pot mări, de asemenea, capacităţile curative. Oamenii pot folosi visul conştient pentru a scurta timpul recuperării de după o boală sau operaţie chirurgicală.
Pe lângă faptul că este un puternic instrument ştiinţific pentru explorarea stării de vis, visul conştient oferă, de asemenea, un important potenţial pentru numeroase aplicaţii practice, inclusiv dezvoltare personală, creşterea încrederii în sine, depăşirea coşmarelor, îmbunătăţirea stării de sănătate fizică şi mentală, rezolvarea creatoare a problemelor şi altele. Un alt exemplu este cel al persoanelor handicapate, care vor putea să meargă din nou în visele lor, să danseze, să zboare sau chiar să facă dragoste.
La fel cum există simulatoare de zbor pentru a învăţa să pilotezi în perfectă siguranţă, visul conştient poate funcţiona ca un adevărat “simulator de realitate”, permiţând oamenilor să înveţe să trăiască în orice lume imaginabilă, să experimenteze şi să aleagă mai bine dintre diferitele viitoruri posibile.

duminică, 14 august 2011

Personalitatea de tip M si Autovindecarea


Psihologia miracolelor

   Numeroase rapoarte de caz arată că bolnavi de cancer s-au vindecat spontan, am zice miraculos, dovedind astfel că psihicul uman are puterea de a se vindeca singur. Se poate vorbi de o psihologie specială a auto-vindecătorilor?

miercuri, 10 august 2011

Intemeierea venirii Antichristului



Sosirile

Documentarul de mai jos, realizat din mai multe parti, face o sinteza a teoriilor conspiratiilor abordand diverse domenii ca: religia, politica, istoria organizatiilor secrete, simbolistica oculta, industria divertismentului, viata extraterestra, etc.

Ramane la latitudinea dumneavoastra sa apreciati in ce masura aceste informatii va folosesc.

Acest maraton, care insumeaza mai bine de 10 ore de informatii, merita sa fie difuzat macar pentru efortul considerabil investit in realizarea lui. Felicitari autorului/ autorilor! (P.S: Fara resentimente, pe viitor, un pic mai multa atentie la ortografie.)







Deasemenea  puteti accesa si viziona playlistul cu toate videoclipurile, chiar si cele care pe youtube au fost sterse, la urmatoarea adresa : http://www.trilulilu.ro/foryou44/fisiere/playlist/557993
Sau puteti accesa fiecare din linkurile de mai jos:

http://www.youtube.com/watch?v=iElZ81c3Fy4&feature=relmfu


Part. 1  http://www.trilulilu.ro/BSGJO/a63c7064d698d5
Part. 2 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/17313de7dd43d1
Part. 3 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/1fc6717519200b
Part. 4 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/8d4d4f18fc08d1
Part. 5 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/b83b9c8e7b1531
Part. 6 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/9ba9f1c93e4f7e
Part. 7 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/d4ae4ba2875b76
Part. 8 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/fb66ee4468c907
Part. 9 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/c0f1e7817a9343
Part. 10 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/74d920024a13f2
Part. 11 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/1706a5ce6ce890
Part. 12 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/7a31537ff428be
Part. 13 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/96b49df250431b
Part. 14 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/724034e6b256f1
Part. 15 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/44b13f8122a31a
Part. 16 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/fbd24966fac6bc
Part. 17 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/edc6945c3aef98
Part. 18 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/6963bc603ad17c
Part. 19 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/b3d01874805732
Part. 20 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/700d5e4d8cb632
Part. 21 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/7c956e2f41730a
Part. 22 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/a683c2f20be852
Part. 23 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/36d2ac2f51fbff
Part. 24 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/59dcf7086746ff
Part. 25 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/bea459a29a65d2
Part. 26 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/797a97669411dd
Part. 27 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/295da755aaa476
Part. 28 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/b8c4c919e09dc1
Part. 29 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/623b6c2167ebcd
Part. 30 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/685af934c63cb0
Part. 31 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/c11ee9d5bbb28d
Part. 32 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/ee88f57bdb6df4
Part. 33 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/e362f9bac296ef
Part. 34 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/08dd5c1ebcde33
Part. 35 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/9516396582f70d
Part. 36 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/ac429de2b055dc
Part. 37 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/745cd11b012b1c
Part. 38 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/fa3b206a75f60c
Part. 39 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/fa3b206a75f60c
Part. 40 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/8c8be0cf2a6616
Part. 41 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/dc96bf87b66a82
Part. 42 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/94ef0039e0df0e
Part. 43 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/4143fa0c82944c
Part. 44 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/776d7efd4e5979
Part. 45 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/0717e84b935826
Part. 46 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/d50767a32deece
Part. 47 http://www.trilulilu.ro/BSGJO/5d4fba3be4110a

duminică, 7 august 2011

Binecuvantarea deziluziei

  
 Lucrurile care va atrag atentia s-au nascut din tensiune si rezistenta. Curgerea energiei este intrerupta in prezenta fricii si acesta punct de intrerupere devine un punct de transformare. Ce alegeti – frica sau ceva care sa o depaseasca? Frica a reprezentat o prezenta care v-a insotit constant, in timp ce calea dincolo de ea este necunoscuta. Tensiunea pe care o resimtiti sub forma bolii, disconfortului si a deziluziei este o binecuvantare menita sa va arate ca realitatea voastra nu este aliniata vibratiei voastre energetice.

marți, 2 august 2011

ASCULTA-TI CORPUL

"Corpul nostru este 
mecanismul de feedback, care oglindeşte calitatea alegerilor pe 
care le facem prin gând, sentiment, emoţie, respiraţie, aliment, 
mişcare şi prin modul în care respectăm viaţa." (Gregg Braden)




Atunci cand campul vostru este unificat prin Iubire si Recunostinta Infinita, va este usor sa acceptati ceea ce ati negat si sa va conectati la posibilitatile nelimitate ale momentului prezent. Prin unificarea campului electromagnetic, negarile din subconstient devin aspecte constiente, care va dau voie sa va asumati puterea personala si sa transformati tiparele disfunctionale. Odata ce acestea vor fi echilibrate, veti putea sa va acceptati experientele cu incredere si sa va traiti viata cu curaj, intentie si scop.

Opriti-va pentru o clipa si simtiti. Scanati-va tot corpul cu mintea. Incepeti cu capul si observati sentimentele de placere sau de neplacere. Atunci cand descoperiti o zona unde aveti un disconfort, opriti-va si analizati-l. Fiti atenti la profunzimea sau la intensitatea disconfortului. Este intens, sau slab? Este adanc, sau superficial? Este localizat, sau difuz? Respirati profund, din abdomen, si continuati sa analizati disconfortul. Trimiteti Iubire si Recunostinta Infinita in acea zona si fiti atenti ce se intampla cu calitatea sentimentului. Veti incepe sa observati ca pe masura ce respirati se disipeaza. Scanati fiecare regiune din corp: gat, umeri, brate, maini, piept si abdomen. Opriti-va atunci cand ajungeti la o zona care retine tensiune, greutate, amortire sau durere. Respirati si observati ce ganduri sau imagini incep sa va apara in minte. E posibil sa remarcati ca, atunci cand ajungeti intr-o anumita zona de disconfort, o voce incepe sa va vorbeasca in gand. Acceptati toate gandurile, imaginile, amintirile si vocile, respirand in timp ce le trimiteti Iubire si Recunostinta Infinita.

Invatati cum sa ascultati conversatia pe care corpul vostru o poarta cu voi in fiecare moment. Ascultarea este cel mai important aspect al comunicarii si va va ajuta sa va concentrati intentia asupra nevoilor autentice ale corpului. Multi dintre noi poarta un monolog, cand vine vorba de a dialoga cu sinele nostru fizic. Este un monolog al urii, judecatii si criticii fata de partile noastre pe care vrem sa le negam. Atunci cand corpul ne vorbeste prin intermediul simptomelor si problemelor, fie ignoram mesajele, fie ii spunem „sa taca”, folosindu-ne de medicamente sau de dependente. Cu toate acestea, o relatie sanatoasa are nevoie de dialog. Aspectele din noi insine pe care le detestam, judecam sau criticam trebuie imbratisate cu Iubire si Recunostinta Infinita.

A invata sa ascultam este primul pas spre a avea un dialog. Fie ca e vorba de o durere de muschi, de oase sau dintr-o alta regiune, acesta este modul direct de comunicare al corpului nostru. Daca suntem atenti la sentimentele noastre, ne deschidem fata de expresia poetica a nevoilor pe care le are corpul. Comunicarea sanatoasa ofera un spatiu de exprimare autentica si de ascultare fara judecata. Daca vom conversa astfel cu corpul, vom ajunge cat de curand sa recunoastem frumusetea, fluxul vietii si posibilitatile infinite de a fi.
Dialogul cu corpul poate fi folosit in fiecare experienta pe care o aveti in viata. Fiti foarte atenti la sentimentele voastre in timp ce vorbiti cu un prieten sau cu sotul, sau in timp ce mancati. Acceptati-va toate experientele si simtiti. Observati deosebirea dintre starile de confort si de disconfort pe care le simtiti in fiecare moment. Apoi, revendicati-va puterea personala, creand pe parcurs limite si relatii sanatoase.

Dr. Darren R. Weissman- PUTEREA IUBIRII SI RECUNOSTINTEI INFINITE- fragment

luni, 1 august 2011

Din cercetarile asupra constiintei


Modulaţia unghiulară spaţială

 Modularea unghiulară spaţială sau MUS (în engleză anacronimul este SAM) este o nouă tehnologie audio suport, dezvoltată de TMI, în contextul revelaţiilor ştiinţifice contemporane despre conştiinţă şi microtubulii neuronali[1] care, plecând de la ipoteza că mintea este cuantică, presupune că, conştiinţă constă dintr-o serie de evenimente discrete sau compresii obiective (în engleză termenul este objective reductions) (la ± 40 Hz) de valuri de funcţii cuantice în interiorul microtubulilor neuronali. Noi le simţim ca pe nişte valuri de conştiinţă continue, la fel ca şi pe cadrele individuale dintr-un film – conştiinţa noastră ne apare ca fiind continuă, deoarece cadrele se succed foarte rapid.
Odată ce ştiinţa a descoperit ceea ce pare a fi baza neurologică pentru experienţe personale cum ar fi intuiţia, inspiraţia, revelaţia, transcedenţa, ESP (percepţii extrasenzoriale – cel de al şaselea simţ), NDE (experienţe în preajma morţii), etc, ne-am propus să dezvoltăm o tehnologie de sunet avansată, fondată pe această nouă cunoaştere. Rezultatul acestui efort este o inovaţie bazată pe principiile cunoscute, ale acusticii rezonante şi se încadrează bine în lunga noastră istorie legată de sisteme audio de îndrumare.


MUS mimează sunetul pe care un ascultător l-ar auzi în aer liber, dacă sursa care emite sunetul unui ton pe o singură frecvenţă, s-ar mişca pe un traseu în formă de arc. Acest lucru se obţine prin folosirea unei prezentări a unui câmp stereofonic, în căşti sau boxe. Unghiul spaţial al locaţiei aparentei surse de sunet se mişcă rapid în jurul ascultătorului şi produce o modulaţie sau schimbare de ton – un efect de tremolo – atunci când este perceput de ascultător. Acest efect de tremolo cuplat cu dimensiunea şi orientarea arcului, produce ceea ce îi dă lui MUS capacitatea de a influenţa activitatea cerebrală, dintr-un anumit loc şi se schimbă în stări de conştiinţă.


În practică, semnalele multiple (arcurile MUS de diferite frecvenţe şi locaţii) pot fi prezentate simultan. Pe lângă controlul frecvenţei nominale a sursei sunetului şi al frecvenţei la care se produce efectul arcului, mai sunt şi alţi câţiva parametri care pot fi ajustaţi, pentru a controla aspectele spaţiale ale semnalului şi efectele sale măsurabile asupra unei anumite activităţi neuronale şi al conştiinţei.
Deoarece microtubulii prezintă rezonanţă la anumite frecvenţe audio, a fost posibilă dezvoltarea unui sistem rezonant de tipare de unde MUS, pentru a alinia structurile celulare ale microtubulilor (vezi efectul Cymatic[2]). Acest lucru modifică geometria spaţiilor câmpului punctului zero (plenums[3]) la nivel molecular şi atomic, în zonele selectate ale creierului. Pe măsură ce simetria geometrică a plenum-urilor creşte, la fel se întâmplă şi cu coerenţa câmpului punctului zero – ambele se petrec în plenum-uri şi între plenum-urile geometrice care se potrivesc. Cu cât coeficientul de coerentă cuantică este mai mare, cu atât mai mult apare conştiinţa nelocalizată sau ceea ce s-ar putea numi, reţea cuantică experienţială, poarta cheie către conştiinţa non locală.
Tehnologia audio suport MUS furnizează mijloacele de producere de stări modificate de conştiinţă, care merg de la relaxare profundă, la extinderea abilităţilor de percepţie şi alte stări ”extraordinare”. Atunci când MUS este combinat cu alte tehnici de informare a simţurilor (cum ar fi statul într-o cameră întunecată), unelte de condiţionare socio-psihologice (de exemplu comunităţi de grupuri) şi o programă educativă (în care se învaţă abilităţi noi de extindere a conştiinţei), are capacitatea de a modifica linia de bază continuă a stării de conştiinţă (de obicei, starea normală trează). Şi, pe măsură ce procesul continuă, stimulii MUS sunt modificaţi şi devin forţe creatoare de tipare, ce dau naştere diferitelor stări de conştiinţă modificată. Cu timpul, se formează o nouă structură autostabilizată – starea de conştiinţă modificată dorită – care este susţinută de MUS, oferind astfel acces la o varietate de aplicaţii benefice şi de experienţe personale de stări extinse de conştiinţă.
Un alt mod de a vedea acest lucru, ilustrat prin metafora cadrelor de film de mai sus, este că, folosind tehnologia cuantică a minţii MUS, vom putea modifica rata de expunere a cadrelor, pentru realitatea locală percepută (± 40Hz), pauza dintre cadre (atunci când vă aflaţi în reţea cu intregul spaţiul-timp) şi perioada de expunere pentru ambele perspective. Cu această tehnologie nouă, puteţi să treceţi „podul către alte sisteme de realitate” şi să integraţi experienţa de acolo, să construiţi o viaţă plină de semnificaţie, să vă înţelegeţi adevăratul Sine şi, deci, să fiţi folositor întregii omeniri.
Noi credem că dovezi obiective ale eficacităţii MUS în facilitarea consolidării stărilor extinse de conştiinţă vor fi prezentate în studiile de gama sincronie, ca un corelator electrofiziologic al conştiinţei. Citiţi acest articol - this article (şi referinţele) şi dacă aveţi o oră la dispoziţie, urmăriţi acest film - this video..
 „... călugării tibetani care practică meditaţia au avut creştere a liniei de bază în sincronia şi amplitudinea gamma, ceea ce sugerează o modificare pe termen lung a creierelor, datorată anilor de meditaţie. Putem spune că ei sunt mai conştienţi într-o stare normală şi reuşesc să atingă o intensitate şi mai mare a conştiinţei, în timpul meditaţiei”.

(Ii multumim Elenei Cocis, membru profesional al Institutului Monroe, pentru ca ne-a semnalat acest articol - aparut pe Newsletter-ul Institutului, pe 19 iulie si Nicoletei Iuga, pentru traducere.