vineri, 4 martie 2011

INFLUENTA PSIHICULUI ASUPRA MATERIEI 2- Experimente

Experimente parapsihologice

De-a lungul timpului, studierea percepţiilor extrasenzoriale, a psihokineziei, a clarviziunii şi a fenomenelor similare lor, a întâmpinat reacţii trecând de la respingerea dogmatică la persecuţia religioasă. Din fericire, în zilele noastre cei care explorează puterile ascunse ale minţii umane nu mai sunt arşi pe rug, mai mult chiar, s-au înfiinţat laboratoare speciale pentru studii parapsihologice. Un astfel de laborator este Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR). Întemeiat la Princeton University în 1979 de către Robert Jahn, decan al Şcolii de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate, PEAR studiază interacţiunea conştiinţei umane cu mecanisme fizice sensibile.
PEAR foloseşte o mulţime de dispozitive generatoare de evenimente aleatoare (REG) pentru a testa puterea conştiinţei umane. Una din maşini împrăştie bile printr-o serie de orificii. Când sunt lăsate în pace, majoritatea bilelor se adună imediat sub deschizătura centrală şi formează o grămadă la bază. Operatorii testează abilităţile lor telekinetice, încercând să schimbe deplasarea bilelor către dreapta sau către stânga. Alte teste sunt mai complexe. Adesea, operatorii încearcă să influenţeze un aparat conectat la un ecran. De exemplu, când o linie electronică se mişcă aleator prin centrul ecranului, operatorul urmăreşte să influenţeze mental maşina şi să facă mişcarea liniei mai amplă sau mai slabă. Alte teme includ: bătăi aleatoare într-o tobă (operatorii provoacă bătăi mai tari sau mai slabe); imagini computerizate combinate (operatorii încearcă să aducă o imagine în partea din faţă lăsând-o pe cealaltă să dispară), o fântână arteziană (operatorii încearcă să afecteze înălţimea şuvoiului sau să facă mişcarea apei din fântână mai haotică sau mai structurată).
"Mintea umană este formidabilă în a impune ordinea în evenimente aleatoare. Rezultatele noilor noastre experienţe cu bătăile de tobă şi fântâna s-au dovedit extrem de interesante", afirmă psihologul Brenda Dunne, directorul laboratorului PEAR.

Experienţele lui Helmut Schmidt

Puterea conştiinţei umane a fost analizată în toate epocile. În lucrarea „Frontierele realităţii", cercetătorii Jahn şi Dunne fac o lungă incursiune în cercetarea parapsihologică şi mistică efectuată de oameni de ştiinţă precum Aristotel, Newton, Pauli, Einstein. Autorii îşi pun pe bună dreptate întrebarea: Dacă aceşti oameni de ştiinţă au pus în discuţie fenomenele parapsihologice, de ce comunitatea ştiinţifică este atât de timidă în abordarea examinării relaţiilor dintre conştiinţă şi acţiune, dintre vis şi realitate, dintre spirit şi corpul fizic ?
Fizicianul de origine germană Helmut Schmidt, de la Institutul de Parapsihologie (cunoscut şi ca Centrul de Cercetări Rhine) din Durham, Carolina de Nord, a fost printre primii care au studiat efectele conştiinţei umane asupra aparatelor, la începutul anilor 1970. Tipic pentru aparatele lui Schmidt era un dispozitiv cu două lumini, una roşie şi una verde. Operatorii au încercat să influenţeze frecvenţa de apariţie a luminii roşii, în sensul apariţiei sale mai des decât a luminii verzi, doar cu puterea gândurilor lor. De-a lungul testelor, rata de succes a operatorilor a fost cu numai 1-2 procente mai sus decât randamentul aleator al dispozitivului. Articolele lui Schmidt, publicate în Jurnalul de Parapsihologie, au permis şi altor cercetători să refacă experienţele sale. Astfel, cel puţin 75 de laboratoare independente au condus sute de experimente privind puterile conştiinţei umane. Metodele lor s-au îmbunătăţit, cu experimente recente urmărind metodologia strict ştiinţifică în condiţii repetabile. ''Schmidt şi cei care l-au urmat au produs o schimbare fundamentală în modul nostru de a percepe psihokinezia'', a afirmat dr. Richard Broughton de la Institutul de Parapsihologie. ''Spre sfârşitul anilor 1800, experimentele PK implicau deplasări de mese sau de obiecte. Când am trecut la micro-PK, s-a demonstrat că procesele aleatoare naturale pot fi influenţate de conştiinţa umană''.

Corelaţii cu factorii de mediu

Dr. Dean Radin este directorul Departamentului de Cercetări asupra Conştiinţei de la Universitatea Las Vegas, Nevada. Radin a analizat datele zilnice ale unui cazinou din Las Vegas, în corelaţie cu datele zilnice ale factorilor specifici de mediu pentru anii 1991-1994. Cercetările sale au sugerat că ciclul lunar şi câmpul geomagnetic afectează performanţa psi umană. El susţine că forţele mediului înconjurător influenţează substanţele aflate în creier, care ajută în orientarea păsărilor (de exemplu la porumbel, care foloseşte liniile de forţă magnetice), dar şi abilităţile psihice. "Noi am prezis creşterea plăţilor în preajma lunii pline şi de asemenea atunci când câmpul geomagnetic a fost "calm" (cu mai puţine fluctuaţii cauzate de nucleul Pământului, alte planete şi activitatea solară). În ambele cazuri am găsit corelaţii semnificative în direcţia prezisă. De atunci, am descoperit studii similare făcute pentru loteriile naţionale sau statale, inclusiv loteriile australiană, franceză, sovietică. Rezultatele lor s-au potrivit cu ale noastre.”

"S-ar putea ca, în spatele dimensiunilor analitice logice ieşite din comun ale minţii umane, să se afla cu totul altă structură a capacităţilor spirituale intuitive care o conectează printr-un mecanism al undelor cu un univers care are, de asemenea, dimensiunile sale spirituale de tip undă. Iar în acest plan al interacţiunii dintre partea spirituală a conştiinţei umane cu partea spirituală a universului, se manifestă aceste fenomene." (Robert Jahn)

"Deschiderea psihologică"

Unele persoane par a avea mai mare succes la testele de PK decât altele. Cercetătorii Jahn şi Dunne susţin că din 150 de oameni care au participat la experienţele lor de-a lungul anilor, aproximativ 68% au reuşit să influenţeze generatoarele de evenimente aleatorii în direcţia pe care au dorit-o. "Toţi au fost voluntari şi nici unul nu a afirmat că ar avea unele abilităţi psihice. Întrucât aveam un laborator de construcţii de maşini, nu eram interesaţi de abilităţile specifice ale operatorilor individuali, ci de anumite vulnerabilităţi ale sistemelor mecanice. Şi oricum noi eram mai interesaţi de ceea ce se întâmplă cu oamenii normali."
Jahn şi Dunne au examinat statistici mai vechi privind operatorii individuali şi au găsit deosebiri semnificative între abilităţile lor. Bărbaţii au obţinut rezultate mai apropiate de intenţiile lor, dar frecvenţa a fost mai mică decât în rezultatele obţinute de femei. Când operatorii au fost puşi în perechi pentru a vedea dacă eforturile lor combinate ar putea avea un efect mai mare, rezultatele au dezvăluit o altă direcţie interesantă. În perechile formate din operatori de acelaşi sex, nu s-au constatat efecte măsurabile. Rezultatele lor s-au înscris statistic în sfera probabilităţii. Perechile formate din sexe opuse au obţinut, totuşi, rezultate mai bune, şi chiar mult mai bune dacă cei doi nu se cunoşteau.

Radin a afirmat: "Persoanele care au mai dezvoltate capacităţile psihokinetice tind să fie extrovertite, interesate şi încrezătoare. Ele sunt preocupate de meditaţie, tai-chi sau matematici abstracte, de ceva care le disciplinează mintea." Astfel, Radin a descoperit că oamenii care utilizează metode de autodisciplinare mentală au rezultate mai bune în cercetările parapsihologice. "În societatea noastră, nu suntem antrenaţi să ne folosim mintea în această direcţie. Pentru cei mai mulţi dintre noi, lumea este ca un automat şi nu avem către ce să ne focalizăm" a afirmat el. În plus faţă de disciplinarea mentală, Radin consideră că "deschiderea psihologică" este cea care contribuie fundamental la succesul experimentelor PK. "Oamenii cărora le place să încerce lucruri noi şi sunt deschişi către idei noi au rezultate mult mai bune decât ceilalţi". În plus, ora din zi, ceea ce a mâncat operatorul, cum s-a simţit înainte de experiment, presiunea barică şi temperatura, toate contribuie la modificarea capacităţilor noastre psi.


Sursa; Editura Kamala

Niciun comentariu: