joi, 13 decembrie 2012

Săgetător - Caracteristici fizice




“Un pur-sânge”

Morfologie

În măsura în care Săgetătorul este puternic la naştere şi nealterat de o "influenţa" străină, el tinde să se exprime morfologic prin tipul cabalin.

Bineînţeles că Săgetătorul schizotimic-leptosom (Kretschmer) îl exprimă în modul cel mai pur. Faţa umană se apropie de forma cabalină prin alungirea şi îngustimea ei; proiectată "în lama de cuţit", da uneori impresia că ar despica aerul. Are un profil convex acuzat, în care predomină nasul; e oarecum nasul bourbonic, dar mai alungit şi mai proiectat în afară; şi, de asemenea, mai dinamic.

Acest tip cabalin apare la numeroşi subiecţi care poartă amprenta Săgetătorului cu diverse titluri, ca dominantă sau subdominantă: Barres (Ascendent), Neville Chamberlain (Ascendent-Sagetator); Carol al V-lea (Ascendent-Venus-Saturn), regina Cristina a Suediei (Soare-Luna), marele Conde (Marte stăpân al Ascendentului şi dominant), Guynemer (Soare-Venus), Lanza del Vasto (Ascendent), Milton (Ascendent-Soare), Robert Surcouf (Soare-Luna-Marte), Emile Verhaeren (Ascendent)...
Cât priveşte Săgetătorul ciclotimic-picnic (Kretschmer), acesta este contrariul unui longilign îngust şi alungit. Ca un sangvin, se dilată, se dezvoltă pe lăţime, iar morfologia sa exprimă o vitalitate expansivă, oarecum clocotitoare şi debordantă, o activitate dominată de nevoia de mişcare, de spaţiu, de deplasare... Acest Săgetător se "jupiterizeaza": îl vedem adesea cu o statură frumoasă, un modelaj plin, un profil rotunjit care se îngroaşă cu vârsta; tenul e colorat, nasul cărnos, bărbia grasă, barba deasă, compensând o calviţie precoce. Churchill, Eduard al Vll-lea, Fallieres, Juin, Kipling sunt câteva exempte reprezentative.


Mers şi mimică    

Mersul obişnuit al Săgetătorului este mai curând rapid, cu paşi mări uşori; el exprimă, o dată cu o oarecare libertate în mişcări, nevoia de deplasare în salturi, în puseuri succesive.
Tipul retractat are o alură liberă şi pare foarte sportiv în modul de a fi; nu se sinchiseşte de conveniente. Dimpotrivă, tipul dilatat e mai îngrijit şi poate chiar să aibă o ţinută aristocratică.
La primul, expresia privirii mărturiseşte un foc interior intens care devine forţă de voinţă sau pasiune înflăcărată; la cel de-al doilea, ea iradiază o receptivitate simpatică, binevoitoare, afectuoasă. La unul, ca şi la celălalt, privirea atestă nobleţea gândirii iar mimica e vioaie; dă impresia de antren, dar şi de demnitate, de simplitate aliată cu mândria naturală.
Ca şi privirea, vocea e persuasivă, deoarece împărtăşeşte căldura convingerilor, fie ca o face cu modestie, ori cu emfază.
Cât despre strângerea de mână, sinceră şi cordială, ea deschide larg uşile pentru contact, pentru o relaţie călduroasă şi generoasă. Te face să te simţi imediat bine.
Întâlnirea cu un Săgetător este rareori decepţionantă; fie că inspiră de la bun început libertatea, bonomia sau respectul; fie că aduce credinţa sa arzătoare, pasiunea sa tumultuoasă sau calmul senin, prezenţa lui e întotdeauna umană.

Sănătate

În figură Omului-Zodiac, acest semn e considerat în raport cu şoldurile, partea superioară a coapselor, bazinul şi părţile cărnoase, ca şi, parese, cu tiroida. O curioasă tradiţie face să aparţină acestui semn cei care posedă un organ supranumerar, un al şaselea deget, palmatură (Jupiter se întrupase în lebădă) şi dinţi sub forma de "paletă" (incisivi excepţional de laţi).
Semn caracterizat de o sănătate viguroasă în general (de cal, dacă se poate spune) şi de alură atletică! Adesea nativii au tendinţa să dezvolte întâi partea animalică a trupului, în exerciţiile fizice cele mai violente. Pe ei îi vedem chiar şi la bătrâneţe dedicându-se încă vânătorii, golfului sau echitaţiei, sporturi favorite ale Săgetătorului. Până şi fetiţele preferă să-şi tocească fundul pantalonilor căţărându-se în copaci mai degrabă decât pe băncile şcolii şi se complac în jocuri şi încăierări băieţeşti. Uneori, ele sunt adevăraţi băieţi rataţi, care, mai târziu, prin siguranţa lor, prin statură, privirea, timbrul vocii, pot deveni adevăraţi şefi în concurenţă cu celălalt sex.


Proporţiile nativului, bine echilibrate până la maturitate (vârsta jupiteriană), au pe urmă tendinţa să facă loc unui abdomen dezvoltat. La bărbaţi, e vorba de "burtica" mai mult sau mai puţin expansivă, o barbă carolingiană, pe care proprietarul ei are obiceiul să o mângâie cu un aer absent, ironic şi maiestuos! Dar, vai! În partea superioară nu rămâne adesea decât o coroană uşoară de păr subţire, tot creştetul având o tendinţă supărătoare să se dezgolească foarte timpuriu. La femei, e jocul lui Jupiter de a prefera formele prea generoase; abdomenul şi şalele proeminente sunt caracteristice pentru ele, ca şi invadatoarea celulită, atât de temută.
Dereglările de sănătate, la Săgetător, sunt în raport indirect cu organele nutriţiei şi mai degrabă direct cu cele ale metabolismului, asimilării, combustiei sau formării de rezerve. Ficatul, în primul rând, poate să fie deficitar, fiindcă ceea ce nu arde ei este împins spre plămâni (influenţa reflexă a Gemenilor). Dacă survine o ancrasare a canalelor de drenare, urmează grăsimea de supraîncărcare, sonerie de alarmă, adesea neluată în seamă, pe care unii o cultivă cu plăcere. "Să trăim bine, şi o să murim graşi" sau "Mai bine să te invidieze cineva decât să te compătimească" sunt devizele Săgetătorului! Şi dacă intervine cât de puţin o planetă malefică, echilibrul volumelor şi al greutăţilor se perturba. Prin îngroşări ale arterelor, prin fenomene congestive de origine hepatică se produc dermatoze, iritaţii, erupţii, tulburări circulatorii care afectează mai ales sistemul venos (vena portă a ficatului). Perturbări ale funcţiei biliare cu prezenţa, în sânge şi în urină, a pigmenţilor şi sărurilor biliare, cu dureri de şale, lumbago, sciatică, având punctul de plecare în bazin; acestea sunt tulburări specifice, adesea repercursiuni ale unor tratamente prea radicale sau prost aplicate. Se mai adăugă disfuncţiile tiroidiene, fie ca nişte cauze, fie ca nişte consecinţe. Fapt e că lăcomia, păcat capital jupiterian, înclină nu numai spre alimentaţia abundentă, ci şi spre degustarea unor feluri de mâncare prea grele şi complicate, ceea ce exagerează aportul de grăsimi pe care ficatul se oboseşte apoi să le "metabolizeze" corect; astfel că, surmenat, el se mulţumeşte să le împingă spre rezervă, în dezavantajul zvelteţei, al agilităţii şi al stării vaselor sangvine în regiunea pelviană unde fenomenele compresive căpăta o mare importanţă.

Se mai cunosc boli cu proces inflamator a căror amploare este surprinzătoare, febre bruşte şi puternice care trec repede şi în mod spectacular, dar sunt expuse căderilor (foc mocnind sub cenuşă), deoarece la Săgetători recuperarea e uneori dificilă datorită stării ficatului.
Homeopatia atribuie acest semn zodiacal Siliciului, de care depind într-adevăr, conform statisticilor, 8% dintre nativi, conform repartiţiei medii a naşterilor. Staniul sau derivaţii lui, dedicaţi lui Jupiter, se opun la aceşti nativi invaziilor parazitare sau le vindecă. Drept remedii naturale se recomandă ceaiurile medicinale, de preferinţă cele bogate în silicaţi, care se beau între mese şi elimină deşeurile: frunze de fragă sau de frasin ori de coacăze împreună cu "barba-ursului", pare-se. Aloe, care preîntâmpină consecinţele exceselor alimentare, preţioasele fragi, pere şi alte fructe bogate în silicaţi, precum şi unele ape minerale silicatate.

Săgetătorul îşi depăşeşte adesea forţele, astfel că va trebui să vegheze să nu elimine odihna, de exemplu siesta de la miezul zilei, şi să evite expunerea la frig, mai ales în timpul digestiei.

Aceste neplacerei, puncte negre pe un fond de invidiat, au în plan psihic o compensaţie: jovialitatea Săgetătorului nu se încurcă în fantasmele Scorpionului şi nu cultivă neurastenia, nici măcar simpla plictiseală. În afară de disocierile în raport cu neplăceri accesorii, Săgetătorul tipic poate să evolueze mai ales spre o inflaţie a eului său şi, la limită, poate să-şi asume, prin exagerare, o megalomanie mai degrabă voioasă. Spirit viu şi capabil să sesizeze într-o sinteză imediată tot ce frapează simţurile, rămâne, în general, un bun public în orice circumstanţă. O demonstrează, adesea, prin faptul că-i place să râdă de bolile sale.

Vestimentaţie

Modul cum se îmbracă femeia Săgetător depinde de raporturile cu mediul înconjurător. Se cunosc cu siguranţă două tipuri feminine perfect opuse:
Independenţa, care se comportă ca o reacţie la anturaj. Ceea ce preferă ea este libertatea fanteziei, dar maniera de a o folosi o conduce în general la o ţinută dezmăţată sau, cel puţin, la "alura cercetaş", la stilul sportiv: fuste drepte din tweed, bluzoane de antilopă sau piele, pantaloni, pantofi "troteur", şosete, părul tuns scurt... Ne gândim în mod deosebit la regina Cristina a Suediei căreia îi plăcea să poarte costume de amazoană şi a cărei simplitate contrastă cu luxul etalat de marile doamne de la Curte.

Pe de altă parte, femeia înţeleaptă care se vrea o doamnă de societate şi aspiră să trăiască în lumea bună. Ea se raportează la uzanţe şi adoptă tonul cum se cade; gusturile ei reflectă manierele elegante ale bunei educaţii. Dacă forţează nota, înclină spre frumuseţea perfectă care o mână spre o desăvârşire distantă, o clasă care o face inaccesibilă; sau dovedeşte o dispoziţie spre etalarea unui lux exhibiţionist: haine de blană, coafuri înalte, zorzoane, bijuterii spectaculare... Normele curente ale acestei femei merg de la stilul Doamna de Maintenon, îmbrăcată întotdeauna corect, până la cel al Doamnei Recamier, "doamna în alb", cu podoabe frumoase şi o eleganţă aristocratică.

Aceeaşi opoziţie o putem descoperi la bărbaţii Săgetători. Unii fug de mediile ceremonioase şi adoptă, din plăcere, hainele rustice şi sportive: bereta, puloverul, pantalonii de catifea... Ceilalţi sunt îmbrăcaţi corect, chiar căutat. La grija pentru o bună prezentare, Săgetătorul jupiterizat adăugă şi mândria de a purta o decoraţie, o distincţie onorifică.

Niciun comentariu: