duminică, 27 mai 2012

Gemenii- Caracteristici fiziceMintea slăbeşte trupul

Morfologia nativului din Gemeni nu se deosebeşte de cea a tipului mercurian, pentru expunerea căreia ne inspirăm din Maurice Munzinger şi din proiecţiile sale “sintetice”.
Această morfologie derivă în linie dreaptă de la temperamentul nervos tradiţional, cu dominantă seacă. E uşor de desprins nota generală. Acest tip e un retractat longilin, îngust, cu creştere nesemnificativă în lăţime. Adesea e înalt, dând impresia unui adolescent care nu mai conteneşte să crească, a unui sparanghel care se înălţa; cu toate acestea poate să fie şi mic, mărunt. Rareori va fi lat sau greoi.
Retracţia produce forme generale subţiratice, fine, mlădioase; adesea aspectul e al unei fiinţe slăbuţe, fragile. Trunchiul, pieptul şi abdomenul sunt înguste şi plate, în timp ce membrele sunt alungite şi extremităţile dezvoltate (predominantă organelor de locomoţie şi de relaţie). Faptul că nu e corpolent subliniază mai mult sau mai puţin deficienţa suportului material, în vreme ce impresia generală dovedeşte vitalitate de spirit.
Faţa este triunghiulară, uneori alungită. Etajul cranian predomină, cu implantaţia înaltă a părului şi fruntea lată. Adesea ascuţită, bărbia e mică: etajul de bază este deficient, micşorat, producând aşa-zisul obraz de tip sfârleaza.
Fineţea trăsăturilor feţei iese în evidenţă şi îi conferă o mimică expresivă. Ochii sunt zeflemitori, nasul adesea cârn şi ascuţit, cută de la comisura buzelor uşor ironică... Ansamblul dă o impresie juvenilă, uneori chiar un aspect ştrengăresc. Caricatura ar evoca destul de bine o marionetă articulată, o păpuşă, un spiriduş, un dansator pe sârmă, un scamator, un drăcuşor.

Mers şi mimică

Mersul nativului din Gemeni este caracterizat de ritmul rapid şi firea aeriană. Nativul are deci un mers vioi, rapid şi suplu. S-a subliniat că mercurianul abia atinge pământul cu vârful picioarelor, ca şi cum, aidoma zeului din mitologie, ar avea aripi la călcâi.
Dar în toată atitudinea sa transpare o mare nervozitate. Silueta personajului se decupează într-un mediu vaporos legat, cu gesturi numeroase şi variate; neeconomisindu-şi mişcările, face mai multe decât ar trebui şi parcurge itinerariile cele mai lungi. Nu stă locului, sare de pe un picior pe altul, se mişcă necontenit, dă impresia că ar fi surexcitat. Adesea vorbăreţ, nu e zgârcit în discursuri, explicaţii, demonstraţii; are pasiunea discuţiei. Extroversiunea lui nu se mulţumeşte cu vorbele, adesea elocvente; se exprimă la fel de mult prin gesturi, mişcarea mâinilor şi chiar grimase; acest tip zeflemitor e adesea un excelent imitator care ştie să pozeze şi să joace toate rolurile. Dă mâna suplu şi nuanţat; la fel e şi vocea lui, cu debitul adesea prea rapid. E un bun poliglot: dobândeşte, sau mai degrabă imită fără dificultate accentele străine. Are un vocabular destul de liber; adesea foloseşte expresii argotice.


Sănătate

În acest semn de Aer, influenţa precumpănitoare a lui Mercur face dominant temperamentul nervos. Nativul moşteneşte o constituţie adesea destul de fragilă, fără o mare rezistenţă fizică, dar bazată pe o profundă vitalitate nervoasă şi psihică. Ceea ce îi permite acestui tip primăvăratic să recupereze destul de uşor. E vântul uşor frivol evocat de cântec; îl răpune crivăţul, dar un suflu cald îl revigorează. Are tendinţa să-şi minimalizeze viaţa animală, respiratorie, musculară şi digestivă, să trăiască doar făcând mari eforturi de voinţă, dispreţuind instinctul. Capricios la mâncare, mai curând ciuguleşte decât mănâncă, în orice moment şi fără nici o regulă, cum îi dictează fantezia. Amator de mâncăruri variate şi gustoase, trece adesea prin alternative de inapetenţă, care e bine să nu fie luate în seamă. La fel, poate avea perioade de insomnie. Din punct de vedere sexual, de asemenea, are manifestări capricioase, uneori complicate, rareori exigente.
Dar prin jocul intens al sistemului nervos, viaţa lui psihică este dezvoltată ca un soi de compensaţie. Astfel, la nativ predomină răspunsurile la funcţiile de receptivitate ale organelor senzitive. În legătură cu el se poate evoca expresia “ochii şi urechile lumii”, într-atât este de dispus, prin simţurile sale veşnic la pândă, să răspundă la cea mai măruntă excitaţie exterioară.
Zodia Gemenilor stă în strânsă legătură cu nervii, mai cu seama intersecţiile nervoase şi, în special, plexusul solar, de o importantă primordială asupra echilibrelor organice. Astfel, este expus unor multiple tulburări, dar foarte des de natură alergică, de la guturaiul spasmodic, astmul şi corolarul sau, emfizemul, până la reacţiile cutanate şi ulcerele varicoase, apoi celelalte coordonate ale temei, trecând prin bolile respiratorii acute, cum ar fi bronşită, pneumonia, tuberculoză şi chiar reacţiile seroase, otitele, sinuzitele şi meningitele.
Fapt e că zodia Gemenilor corespunde părţii superioare a toracelui, plămânilor şi aparatului respirator, ca şi braţelor, ameninţate mai curând de nevrite decât de adevărate reumatisme. Conform cu hieroglifa semnului, un asemenea subiect este în general un longilin, care nu-şi dezvoltă suficient capacitatea toracică. Cel mai bun sfat care i se poate da: să practice o gimnastică respiratorie regulată; este cheia sănătăţii lui, deoarece interacţiunile cu plexusul solar sunt puse în valoare în toate practicile de acest gen, cum ar fi Ata-Yoga.
Conflictele sale interne tind să se exprime psihosomatic şi, când predomină modul psihic, subiectul este expus dezordinilor nervoase şi tulburărilor de psihosensibilitate: tensiune nervoasă, pierderea controlului, crize de nervi. Ceea ce face foarte prejudiciabile agitaţia şi surmenajul. Condimentele, tutunul, mai ales alcoolul sunt deosebit de funeste; e necesar să se dozeze foarte bine medicamentele, şi chiar să se înlocuiască des. Pe plan psihic, să se evite surmenajul nervos, gălăgia şi agitaţia. Aici poate intră în joc deviza lui Mercur: Mergeţi înainte, muritorilor! Nu vă opriţi asupra detaliilor! Aerul liber este un element desăvârşit de regenerare pentru acest semn de Aer atât de accentuat.
Dacă nativii din zodia aceasta nu par croiţi pentru a deveni centenari, nu trebuie să credem totuşi că destinul lor este să moară foarte tineri. Pare sigur însă că disonanţele dintre Mercur, stăpân al semnului, şi Neptun, care pare să domnească asupra microbilor, predispun la tuberculoză. S-a putut observa o intensitate deosebită a afecţiunilor pulmonare în timpul perioadei când planeta Pluto (căreia astrologia îi conferă un rol analog celui din mitologie) a tranzitat Gemenii, din 1884 până în 1914. E perioada cântecelor despre tuberculoşi şi despre “Moartea la douăzeci de ani”. Este şi epoca înfiinţării marilor sanatorii. Pe urmă statistică a basculat în favoarea Racului, Pluto în zodia Racului şi, o dată cu Pluto în Leu, a venit perioada când bolile de inimă şi circulatorii au fost socotite drept aşa-zisele boli de viitor, destinate să predomine mult timp.

Vestimentaţie

Sub semnul Gemenilor, trăsătura dominantă a modei feminine şi masculine tinde mai curând spre fantezie decât spre eleganţă.
Femeia se pricepe adesea să-şi confecţioneze singură toaletele şi ştie să valorifice un material, chiar fără să fi învăţat croitoria.
Cu ea regăsim din plin dualitatea zodiei. Într-adevăr, preferă ansamblurile pe jumătate elegante, pe jumătate sport, ca şi costumele deux-pieces. Aceeaşi dualitate o face să aleagă impermeabile şi mantouri fata-dos, haine care se poartă atât pe o parte, cât şi pe cealaltă. Ţesăturile pe care le preferă exprimă gustul ei pentru împestriţare, încrucişarea liniilor şi asamblarea desenelor.
Evită toaletele care îi pot împiedica mişcările şi are nevoie de o mare libertate de gesturi; acest lucru o apropie de stilul sport. Ansamblul face întotdeauna o impresie tinerească.
În ceea ce priveşte bărbatul din Gemeni, remarcăm adesea “tipul Castor sub trăsăturile unui dandy; este îngrijit, mai mult sau mai puţin modern; îi place să poarte haine de efect, rare, căutate. Eşti ispitit să-l reprezinţi, la cursul de istorie, deşi nu există nici o confirmare acestui lucru, sub trăsăturile unui favorit efeminat, ale unui filfizon, ale unui extravagant...
“Tipul Pollux” rezistă mai mult la contagiunea modei; o urmează cu măsură, iar grijă să vestimentară îi subliniază tinereţea şi libertatea în maniere; se îmbrăca întotdeauna într-un mod destul de ales.


Niciun comentariu: