luni, 26 septembrie 2011

Documentar despre parintele Arsenie Boca


“Creştinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toate zilele”, spunea Părintele Arsenie Boca, cel căruia îi este dedicat acest film documentar. Arsenie Boca a fost unul din cele mai proeminente şi iubite feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române, unul din cei mai mari duhovnici români.


Hăituit de Securitate, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi al Mănăstirii Prislop atrăgea mii de credincioşi dornici să-i asculte învăţăturile. Un om de o profundă spiritualitate ortodoxă, părintele Arsenie Boca a fost unul din martirii regimului comunist, trecând succesiv prin unele din cele mai înspăimântătoare locuri ale gulagului românesc: Securitatea, Canalul, Jilava, dar şi închisorile din Timişoara şi Oradea.

Născut în 1910 în judeţul Hunedoara, Părintele Arsenie a fost arestat prima oară pe 17 iulie 1945, dar a fost eliberat după două săptămâni. Trei ani mai târziu a fost arestat din nou, trecând prin chinuri cumplite din cauza torturilor la care a fost supus. Eliberat din nou, Arsenie Boca nu a scăpat de hărţuirile comuniştilor, fiind anchetat în repetate rânduri în anii ’50.

După o viaţă închinată credinţei, Părintele a decedat la 79 de ani, pe 28 noiembrie 1989, neapucând să mai vadă prăbuşirea regimului comunist. Este înmormântat la Mănăstirea Prislop, loc care a devenit unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din România.

ARSENIE BOCA - Film documentar


Sursa: Filmedocumentare.com

Niciun comentariu: