duminică, 24 noiembrie 2013

Scorpion - Profesia



Revolta şi riscul

Orientare

Pentru adolescentul din Scorpion plasat în faţa alegerii unei cariere se prezintă două posibilităţi. Se simte atras irezistibil spre o profesie; dacă va fi nevoie, va depăşi toate obstacolele pentru a o exercita şi va fi îndreptăţit s-o facă, fiindcă cel rnai adesea e vorba de o vocaţie autentică. Dacă nu, datorită ambivalenţei sale, îi vine destul de greu să-şi delimiteze preferinţele şi să găsească o meserie care să nu fie în acelaşi timp expresia unei atracţii şi a unei repulsii; opţiunea profesională este deci o adevărată problemă, până în ziua când va fi constrâns să aleagă. Se întâmplă frecvent ca, prin reacţie, să aleagă o meserie diferită de cea exercitată de tatăl lui.




            Este făcut pentru o carieră în care să poată da curs liber agresivităţii, adică să-şi afirme violenţa înfruntând obiecte, lucruri, oameni. O meserie frumoasă este, în ochii lui, o experienţă din care primejdia nu e exclusă şi unde există risc, pentru el şi pentru ceilalţi. Se poate bizui pe rezistenţă, pe puterea de a îndura şi pe obstinaţie; o meserie dură îi convine. Poate să mizeze şi pe îndemânare, pe tactul său special şi pe fler, nu se teme să abordeze cariera care îl va confrunta cu responsabilităţi grave şi-i va permite să joace un rol ingrat, dar necesar.

Profesii

Tendinţe: agresivitate, virilitate, nevoie de putere; distrugere, regenerare.
Funcţii: A simţi, a adulmeca, a judeca.
Obiecte ale muncii: Sufletul, sexul, secretele şi misterele.
Acţiuni: Analiză profundă, investigaţia, critică, distrugerea, creaţia. Locuri: Canale, subterane, grote, puţuri, cimitire, abatoare, săli de operaţie, laboratoare, case de corecţie, bănci...




Soluţii:

A) Gropar, gunoier, servicii de igienă.
B) Veterinar, farmacist, medic, chirurg, moaşă, ginecolog, dentist, chimist
C) Poliţist, agent secret, detectiv, avocat, consilier în probleme de orientare profesională, grafolog, radiestezist, acupunctor, psihanalist, psihiatru, sexolog, criminolog, oculist, speolog.

Atitudini faţă de muncă

Dacă îşi angajează în muncă instinctul creator, Scorpionul devine un mare producător şi nu se dă în lături de la treabă, iar randamentul său e în stare să bată toate recordurile.

Are un mod personal de a aborda munca: este mai curând un intuitiv care face lucrurile în felul său, ceea ce poate însă dăuna spiritului de echipă. E capabil de indisciplină şi de dezordine, dar poate şi, la polul opus, să pretindă o conduită riguroasă; oricum, nu-i place să fie deranjat.

Ne dăm uşor seama că este puţin docil, deşi ştie să-şi asume responsabilităţi. Constrângerea patronală îl apăsă şi caută să se elibereze de ea, chiar dacă rămâne surd la consemne sau la recomandări. Face ce-i place, lucrând mai degrabă când are chef decât la comandă şi nu-i displace să-şi înfrunte superiorul: nu este ultimul care să-şi prezinte revendicările şi care să le impună prin grevă: când e nemulţumit, devine redutabil. Dar are competenţa iar când trebuie să se dea lovitura cea mare, să se facă un efort suprem e primul care se oferă şi prezenţa sa este dintre cele mai. Eficace. Poate să fie deci unui dintre cele mai bune elemente dintr-o întreprindere; ceilalţi trebuie să se teamă doar de caracterul său susceptibil de a provoca oricând conflicte, de a atâta revolte sau de a urzi comploturi. Poate să se arate autoritar cu subordonaţii, dar ştie să-i ţină în mâna.

Cariera Scorpionului este presărată cu lupte, iar ascensiunea sa e un efort constant împotriva obstacolelor (rivalităţi, ostilitate, procese, care se înveninează până la ură...) pe care singur le suscită datorită caracterului său integru. Rar se întâmplă să nu treacă prin crize profesionale care duc la schimbări complete de situaţie, dar se poate să nu se întâmple neapărat aşa, dacă meseria lui e o adevărată vocaţie în care îşi dă toată măsura forţei sale agresive, socializată sau sublimată. Fireşte, reuşeşte mai uşor în perioadele sociale tulburi, la umbra convulsiilor politice şi economice; i se întâmplă şi să-şi întâlnească "marea ocazie" cu prilejul unui deces (al unui superior pe care îl înlocuieşte, de exemplu) sau al lichidării unei afaceri.

Dacă este marcat de disonanţe, însăşi viaţa lui e o luptă permanentă (care îi place) împotriva unei ameninţări perpetue, un război sau o dramă veşnic înnodate sau reînnodate de îndată ce s-au deznodat. Expansiunea lui este ca un vârtej care dă naştere unei anume dezordini în trecerea lui. Are o atitudine uluitor de cuceritoare, în ciuda aparenţei sale pasivităţi care lucrează în interiorul lucrurilor şi le atacă pe dinăuntru; în acest sens, ne aminteşte de răpirea Prostigminei de către Pluto, tot atât cât şi de scorpionul încrezător în superioritatea pe care i-o conferă imobilitatea, când îşi aşteaptă, cu cleştii deschişi, prada. Îşi făureşte viitorul prin dorinţa sa imperioasă, care atrage împrejurările şi cheamă evenimentele. Ambiţia lui poate să fie imensă când pledează cauza nevoii nemărginite de putere; foarte des, ea devine o enormă maşină de război care se pune în mişcare într-un zgomot tumultuos.

Finanţe

Psihanaliştii au înţeles foarte repede relaţiile strânse, precise, care unesc psihologic banii şi excrementele, la fel ca aurul şi diavolul. Dintotdeauna, această relaţie a fost prinsă în Zodiac în funcţie de axul Scorpion-Taur, cel de-al optulea semn zodiacal, mereu ambivalent, reprezentând la fel de bine răpirea, ca şi dăruirea de bani. Ea stabileşte şi echivalenţele inconştiente, încă misterioase, dintre bani şi sex. Astfel, în dezechilibrul schimburilor dintre puterea materială şi forţa fizică, cu cât un bărbat este mai neputincios cu o femeie, cu atât simte nevoie să risipească bani şi cu cât femeia este mai decepţionata, cu atât îl împinge cu furie să se ruineze.

Se ştie deja că tipul Scorpion are o atitudine financiară instinctivă şi că, fiind cheltuitor din fire sau avar prin inhibiţie, trece cel mai des prin faze de economie şi de risipă. Mai putem adăuga că poate la fel de bine să fie desprins de bunurile materiale şi să se "dezintereseze" de ele uneori excesiv sau să dovedească o rapacitate aprigă la câştig. În ultimul caz, banii sunt mijlocul său de a avea puterea, obiectul mai mult sau mai puţin exclusiv al libidoului său.

În fapt, în viaţă, întâlnim Scorpioni marcaţi, fără să ştie, de refuzul inconştient al banilor; ghinion sau inaptitudine de a câştiga, lupta se instalează în viaţa lor materială şi ei trăiesc din greu (de exemplu, Edgar Allan Poe şi Villiers de l'Isle-Adam).

Dar sunt şi alţii care îşi construiesc averi. Fireşte, comportamentul lor financiar este total iraţional, inexplicabil şi nu întotdeauna cinstit. Sunt superstiţioşi, iar superstiţia le reuşeşte; pot juca, specula, se pot deda unor operaţiuni neverosimile: când câştigă, asistăm la un veritabil jaf. Unii au darul speculaţiei, iar cei mai disonanţi nu sunt prea preocupaţi de alegerea procedeelor: scopul scuză mijloacele! Şantaj, gangsterism camuflat sau mărturisit, totul e posibil. 

Iar principalele scandaluri financiare au în general drept autor un Scorpion. 

Ne gândim la Alex Stavisky, care avea o conjuncţie Soare-Venus dominantă în zodie şi la Joseph Joanovici (Marte în Scorpion) care în 1925 a trebuit să împrumute 1 000 de franci de la un vecin ca să poată porni o acţiune de colectare a resturilor textile şi care ajunsese să câştige, în 1940, treizeci de milioane de franci pe săptămână ocupându-se cu recuperarea metalelor neferoase pentru Germania!


Balanţa- Profesia



Excelenţi adjuncţi

Orientare

Când i se impune alegerea profesiei unui tânăr din Balanţă, indecizia caracterului său îl pune în general la o grea încercare. îl vedem cum oscilează între mai multe formule, se răzgândeşte, alternează preferinţele, înainte de a face o alegere definitivă. Anturajul trebuie să-l ajute să-şi degajeze propriile afinităţi, astfel încât să-şi poată confrunta bine diferitele înclinaţii. în nici un caz nu trebuie să-l forţeze sau să-l constrângă, ceea ce nu 1-ar aduce decât la un soi de capitulare a voinţei, întemeindu-i orientarea pe o înclinaţie pe jumătate satisfăcătoare. Decât o soluţie proastă, e mai bine uneori să încerce o incursiune. E în ambele direcţii, ca să fie sigur că a făcut o alegere bună.



Procedând prin eliminare, trebuie să excludă din oficiu orice profesie care necesită o prea mare cheltuială de energie fizică, tendinţa lui spre oboseală limitându-i forţă musculară. în sens constructiv, câştigă dacă se angajează în direcţia profesiilor care pretind înţelegerea celuilalt, deoarece este născut ca să trăiască în contact cu lumea ori să se asimileze unui mediu profesional. Aceste consideraţii elementare, asociate cu altele mai personale, trebuie să-i călăuzească alegerea. Putem întocmi o listă simbolică de profesii care îi convin.

Profesia

Tendinţe: Asimilare, simt de asociere şi cooperare.
Funcţii: Uniune, comunicare, schimb.
Obiecte ale muncii: Lucrurile destinate să distreze, obiectele de agrement, piesele cu caracter artistic, lucrurile frumoase şi bune.
Acţiuni: Rafinare, armonizare, echilibrare, conciliere, măsurare, selecţionare.
Locuri: Locurile de distracţii, de amuzament, de destindere.

Soluţii:

A) Artist, estetician, croitor, creator de modele, vitrinier.
B) Vânzător (de obiecte de artă), florar, parfumier.
C) Reprezentant, anchetator al opiniei publice, relaţii cu publicul.
D) Avocat, om al legii.




Atitudini faţă de muncă

La muncă, tipul Balanţa nu e un "tăietor de lemne". "Ambreiază" cu o oarecare dificultate, dar efortul punerii în funcţiune este compensat de regularitatea ritmului care îi asigură un randament normal, deoarece are noţiunea timpului.

Deşi nu e genul de om care să realizeze lucruri măreţe, animat de un suflu creator antrenant, are în schimb darul de a se dărui acţiunii întreprinse servindu-i mai ales drept forţa de echilibru; este un asociat sau un colaborator ideal.

Conştiinţa sa profesională se exprimă prin grija de a asigura o anume asiduitate, o regularitate şi o constantă în participarea la lucru. Ea se observă şi în efortul pe care îl face ca să se acomodeze situaţiilor, şi realizează asta cu atât mai bine, cu cât îşi evaluează mai echitabil participarea, ferindu-se de supraestimare, ca şi de interiorizare.

În sânul grupului profesional, printre cei care activează şi cei care temperează mersul afacerilor, este un excelent factor de unitate. Dar nu are voinţa de a se impune; nu are forţă să-i antreneze pe ceilalţi în acţiune şi să domine jocul atunci când trebuie. Totuşi, firea sa binevoitoare îi permite să dea ordine cu multă supleţe. Ştie să prezinte, are o bună elocinţa, se arată disciplinat cu superiorii, echitabil cu egalii săi şi binevoitor cu subalternii.

Ca să aibă un randament mai bun, nu trebuie pus într-un post unde i se cere să întreprindă, să cucerească, să lupte, să-şi dispute locul... Nu e omul care să construiască, ci acela care face să se coacă situaţiile; rolul său natural nu este să pună primele pietre la temelia unei întreprinderi, ci să finiseze edificiul. Trebuie deci instalat într-un post unde elementarul e deja realizat; pe un asemenea eşichier poate face minuni, integrând, adaptând, ajustând, mlădiind, lustruind...

În faţa obstacolului se poticneşte; dificultatea îi influenţează moralul, iar dacă pare greu de depăşit, nativul abandonează. Nu are nici darul de a-şi arunca toate atuurile pe acelaşi taler şi nici nu-şi dă prea des osteneala de a face efortul necesar ca să câştige partida. Dă impresia că nu-şi poate mobiliza toate forţele în aceeaşi direcţie şi că nu se foloseşte decât de jumătate din ele; de unde un soi de diletantism. E de înţeles deci că îi vine greu să-şi facă o situaţie, să-şi cucerească un loc; dar o dată instalat, are un rol pe măsura lui.

Din lipsă de originalitate, reuşeşte pe calea venusiană: place, farmecă; prin caracterul său suplu, dispoziţia sa egală şi manierele agreabile îşi câştigă favoruri. Şi dacă uneori, ba chiar adesea, este tributar evenimentelor, fiind supus celorlalţi, ştie să păstreze distanţele şi practică o anume artă a degajării care îl duce la un oportunism avizat.

Reuşeşte în special într-o asociere sau o colaborare, iar căsătoria să are adesea o mare influenţă asupra carierei, datorită puternicei amprente conjugale, bună sau rea.

Finanţe

Tipul Balanţa nu face avere. Pentru aşa ceva e nevoie de o luptă acerbă: nu o acceptă şi acesta e punctul lui slab. Nici nu este în priză cu realitatea, ca oamenii de afaceri care scot bani din orice. Aparţine genului de oameni rafinaţi şi sensibili care acţionează cu delicateţe şi reflectează de două ori înainte de a folosi marile mijloace atunci când sunt obligaţi s-o facă, fiind îngrozitor de jenaţi că trebuie să-i bruscheze pe ceilalţi.

Când personalitatea acestui tip nu e încă formată, asistăm chiar la o refulare a valorilor "activului". Subiectul nu îndrăzneşte să câştige; se teme să-şi ceară drepturile, să pretindă preţul muncii prestate iar când plăteşte, acest timid este încrezător; nu se uită la chitanţa ce i se prezintă, nici la restul care i se dă, protestând atunci când socoteala nu e corectă.

Trebuie să precizăm că, în faţa vieţii, a ispitelor pământeşti, acest venusian nu e lacom: e un amator cu apetituri delicate. Iar când amprenta saturniană se face mai bine simţită, îl vedem renunţând mai mult sau mai puţin la posesiuni. Atunci îşi construieşte o existenţă în care valorile lui "a fi" au o netă prioritate asupra acelora ale lui "a avea": să trăiască o viaţă agreabilă şi armonioasă care îl face fericit, la marginea ispitelor materiale, iată care este, în cele din urmă, idealul său.:

Viaţa sa materială poartă pecetea zodiei, în sensul că ţine balanţa egală între câştiguri şi cheltuieli. Nu este sclavul banilor şi ştie cu uşurinţă să-şi dozeze cheltuielile în funcţie de venituri; bogat sau sărac, bugetul lui e întotdeauna echilibrat. în plus, acceptă uşor să împartă cu ceilalţi ceea ce are, iar relaţiile sale în sfera materială se desfăşoară fără probleme.

Se înţelege deci că poate trăi confortabil, fără a fi stresat de nevoi elementare; grijile băneşti alunecă peste el: nu este axat pe cantitatea, ci pe calitatea lucrurilor. Nu suferă de non-posesiune, fiindcă respiră pe deasupra lumii pământene, iar centrul vieţii sale se află în altă parte: în domeniul spiritual.