duminică, 30 decembrie 2012

Capricorn - Caracteristici Fizice




Friguroşii respectabili

Morfologie

Dacă simbolul s-ar putea exprima în stare pură, ar trebui, în principiu, să producă o fizionomie apropiată de tipul capră, cu o anume alungire a feţei în partea sa inferioară, profilul fiind convex, maxilarul inferior uşor arcuit şi gura în relief. Dar dacă tipul acesta se observă destul de des la nativii din Capricorn caracterizaţi (Henric al IV-lea, Romain Rolland şi, mai ales, Antoine Pinay), trebuie să recunoaştem că el nu reprezintă decât o infimă minoritate.

Aerul de familie morfologică ne vine mai degrabă de la semnele saturniene. Impresia generală poartă marca temperamentului nervos, rece şi uscat, cu o siluetă adesea subţire sau slabă care scoate în evidenţă osatură şi accentuează alungirea formelor. Faţă este retractată, ridată, nările sunt strânse, buzele subţiri şi închise, fruntea cutată, privirea adâncă sau îngrijorată. Să nu mergem până într-acolo încât să dăm nativului din Capricorn o faţă ingrată pe care nu o are neapărat. Saturn are şi el esteticitatea să; ea se alcătuieşte din vestibule senzoriale adăpostite, ochi afundaţi în orbite pe care le surplombează fruntea şi proeminenţe tipice, mai ales cea a naşului şi a bărbiei. Faţa poate deci să fie destul de decupată, destul de frământată. Drept portrete care ilustrează destul de bine acest semn zodiacal să le cităm pe cele ale lui Carol Quintul, Mazarin, Saint-Simon, Cezanne, Utrillo, Elisabeta a II-a a Angliei.

joi, 13 decembrie 2012

Săgetător - Caracteristici fizice




“Un pur-sânge”

Morfologie

În măsura în care Săgetătorul este puternic la naştere şi nealterat de o "influenţa" străină, el tinde să se exprime morfologic prin tipul cabalin.

Bineînţeles că Săgetătorul schizotimic-leptosom (Kretschmer) îl exprimă în modul cel mai pur. Faţa umană se apropie de forma cabalină prin alungirea şi îngustimea ei; proiectată "în lama de cuţit", da uneori impresia că ar despica aerul. Are un profil convex acuzat, în care predomină nasul; e oarecum nasul bourbonic, dar mai alungit şi mai proiectat în afară; şi, de asemenea, mai dinamic.

Acest tip cabalin apare la numeroşi subiecţi care poartă amprenta Săgetătorului cu diverse titluri, ca dominantă sau subdominantă: Barres (Ascendent), Neville Chamberlain (Ascendent-Sagetator); Carol al V-lea (Ascendent-Venus-Saturn), regina Cristina a Suediei (Soare-Luna), marele Conde (Marte stăpân al Ascendentului şi dominant), Guynemer (Soare-Venus), Lanza del Vasto (Ascendent), Milton (Ascendent-Soare), Robert Surcouf (Soare-Luna-Marte), Emile Verhaeren (Ascendent)...
Cât priveşte Săgetătorul ciclotimic-picnic (Kretschmer), acesta este contrariul unui longilign îngust şi alungit. Ca un sangvin, se dilată, se dezvoltă pe lăţime, iar morfologia sa exprimă o vitalitate expansivă, oarecum clocotitoare şi debordantă, o activitate dominată de nevoia de mişcare, de spaţiu, de deplasare... Acest Săgetător se "jupiterizeaza": îl vedem adesea cu o statură frumoasă, un modelaj plin, un profil rotunjit care se îngroaşă cu vârsta; tenul e colorat, nasul cărnos, bărbia grasă, barba deasă, compensând o calviţie precoce. Churchill, Eduard al Vll-lea, Fallieres, Juin, Kipling sunt câteva exempte reprezentative.